Montag 29. April 2024

Vzácny hosť z Vatikánu na návšteve v nemocnici Milosrdných bratov

Sekretár Pápežskej rady pre pastoráciu zdravotníkov Mons. Jean-Marie Musivi Mupendawatu, ktorý vystúpil v sobotu 27. 10. 2012 v Bratislave na jednej z najväčších medzinárodných konferencií o kultúre života (organizovanej Konferenciou biskupov Slovenska, n. o. Fórum života a ďalšími pro - life organizáciami), poctil svojou návštevou Univerzitnú nemocnicu s poliklinikou Milosrdných bratov. 

Stalo sa tak v piatok 26.októbra. Predpoludním sa vzácny hosť z Vatikánu najprv stretol s vedením nemocnice i rehole Milosrdných bratov zastúpeného jej riaditeľom JUDr. Michalom Tinákom, priorom Jánom Karlíkom OH, ako aj námestníkmi pre liečebno-preventívnu starostlivosť (MUDr. František Špaček), ošetrovateľstvo (PhDr. Marta Gažiová) a ekonomiku (Ing. Ingrid Slezáková) a niektorými spolupracovníkmi. Potom si obhliadol samotnú nemocnicu, kardiologickú ambulanciu i chirurgické oddelenie a v príjemnej atmosfére zotrval na slávnostnom obede v refektári nemocnice a bratislavského kláštora Milosrdných bratov. Hosťa sprevádzali MUDr. Andrej Hrádocký a slovenský jezuita páter Ján Ďačok SJ, ktorý pôsobí v Ríme. Predmetom rozhovorov návštevy bola služba, ktorú Milosrdní bratia a ich spolupracovníci rozvíjajú v Bratislave najmä medzi chorými, núdznymi a ľuďmi bez domova, ďalej misionársky rozmer Cirkvi uplatňovaný v apoštoláte rehoľníkov i laikov, ako aj potreba – výzva zájsť v duchovnom i profesionálnom živote na „hlbinu“. Vatikánsky hosť pochádzajúci z afrického Konga ocenil vľúdnu atmosféru prijatia vládnucu aj v samotnej nemocnici Milosrdných bratov, podelil sa o niektoré svoje misionárske zážitky a zážitky zo stretnutí so Sv. Otcom Benediktom XVI. Komunikoval vo francúzštine a taliančine. Nabádal k radostnému prežívaniu svojej služby, viery i apoštolátu, najmä v prebiehajúcom Roku viery. Po celý čas jeho návštevy mu nechýbal na tvári úsmev. Pri závere návštevy uistil predstaveného slovenskej komunity Milosrdných bratov priora Jána Karlíka OH, že sa bude modliť za nové povolania pre rehoľu a že všetkých, s ktorými sa na pôde nemocnice stretol, si odnáša v srdci so sebou v modlitbe. 
Osobnosť Mons. Jeana-Marie Musivi Mupendawatu, ktorého do funkcie sekretára Pápežskej rady pre pastoráciu zdravotníkov vymenoval pápež Benedikt XVI. 14. júla minulého roku, charakterizuje dobrosrdečnosť a záujem o každého človeka, ktorého mu Pán privedie do cesty. Nebránil sa ani fotografovaniu, vďaka čomu mohli vzniknúť niektoré vzácne momentky, ktoré pripájame v rámci nasledujúcej fotogalérie. 

text Andrea Eliášová, foto: autorka –archív rehole MB 

Kliknite na miniatúru pre zväčšenie:

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/