Montag 29. April 2024

Vzájomná spolupráca nemocníc Milosrdných bratov

V dňoch 27.-29. septembra 2012 sa konalo v Krakove vyhodnotenie projektu „Nemocnica Milosrdných bratov v Krakove v partnerskej sieti spolupráce medicínskych pracovísk Európy a regiónu“, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia UNsP Milosrdní bratia z Bratislavy. 

Brat Richard, ako jeden z účastníkov stretnutia, poskytol informáciu pre spolupracovníkov o programe a výsledkoch tohto stretnutia:
Zo stretnutia v Krakove–Výsledky projektu „Nemocnica Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha v Krakove v Partnerskej sieti zdravotných stredísk Európy a regiónu vyhodnotil v príhovore zástupca za poľskú provinciu - ARP provincial Eugen Kret, zastupca Generálneho predstaveného ARP Rudolf Knop, za knceláriu v Bruseli JUDr. Carlo Galasso, jednotliví riaditelia domov Linz – Mag. Peter Ausweger, Bratislava – JUDr. Michal Tinák, za Krakov sa prihovorili sa konsul ČR v Krakove, poľský konsul v Čechách, ďalej sa prihovorili sa zodpovední za medicínsku starostlivosť v Malopolskom kraji a z inštitútu chirurgie. V mene Rakúskej provincie gen. riaditeľ Inzinger v príhovore poukázal na to, že stretnutia iniciované poľskou stranou sú charakteristické slovanskej prirodzenosti s veľkým elánom organizovať. Pochybnosti západoeurópskej prirodzenosti sa rozplynuli po úspešnom zavŕšení projektu. Západoeurópske myslenie povzbudzuje ďalej v tom pokračovať a detailne dopracovať, aby sa vytvorila taká spolupráca, ktorá presiahne hranice a uľahčí spoluprácu v strednej Európe a to sa má napojiť na celoeurópsku spoluprácu.
Pán Inzinger pozval všetkých účastníkov na okrúhle výročie založenia domu vo Viedni a na konferenciu k založeniu domu.
UNsP Milosrdní bratia v Bratislave, tak ako nemocnice vo Viedni, Linzi, Krakove, boli ocenené spolu s konventom medailou pre medzinárodný program sponzorovaný grantom EÚ a rovnako dostali certifikáty o účasti.
Druhá časť konferencie sa konala v sále manažérov, prihovoril sa, fra Rudolf, ktorý upozornil na postavenie reálnych plánov, ktoré sú ovplyvnené ekonomickou situáciou EU tak, aby boli splniteľné.

Diskusia jednotlivých domov: MUDr. Špaček navrhol pokračovanie spolupráce na regionálnej úrovni, ako flexibilne vynútenej potreby, jednotlivých odborníkov v konkrétnej nemocnici- zdrav.zariadení (lekári+sestry).Ing. Slezáková pridala názor, že napriek dobrému rozbehu projektu sa nepodarilo vytvoriť kontaktné internetové spojenie medzi nemocnicami. 
Riaditeľ Drbal z brnenskej nemocnice má podobné pripomienky a vytvarajú organizačno- technicko komisiu v brnenskej nemocnici s napojením aj na kontakty s EU v Bruseli. 
Za Linz Mag. Peter Ausweger rozprával o pripomienke internetového spojenia, ale aj o možnosti spojenia nielen cez internet, ako anonymné spojenie, ale aj možnosť osobných stretnutí. Pri finančných otázkach je dôležité si vedieť naplánovať financie bez vloženia financií z EU, keďže projekt končí a nebude v budúcnosti financovanie z EÚ.
Pani Mag. Grasser o hospodársko technickej organizácii - kontakty, stretnutia, spolupráca. Navrhol : 2x do roka stretnutie Linz a Krakov, jeden raz v Krakove a druhý raz v Linzi užšieho pracovného tímu so zameraním na danú tému . Výhodou stretnutia v Linzi je prítomnosť zamestnaných poľsky hovoriacich. Výdaje môžu byť financované cez nemocnicu, priateľské a súkromné financovanie. Príklad je konferencia chirurgická v Linci, ktorá sa uskutoční takým spôsobom. Bola vyslovená myšlienka o možnosti ubytovania malej skupiny v priestoroch Rehole s čím predstavitelia jednotlivých domov vyjadrili súhlas. 
Krakovská nemocnica - riaditeľ Tierka a ekonomická námestníčka Tešinská - pripomenul, že Krakov je ochotný ďalej pokračovať v stretnutiach v Krakove a navrhujú, ako koordinátora riaditeľa bratislavskej nemocnice, čo sa týka otázok právnych a medicínskych. Je toho názoru, že začatá cesta je dobrá cesta na pracovnú a priateľskú spoluprácu. 
Provinciál poľskej provincie Eugenius Krek - poďakoval a zablahoželal k tejto začatej spolupráci. Začalo to programom EU Leonardo ospolupráci DSS v Straubingu, Ivoniču a ďalšich zariadení v Španielsku a v Taliansku.
Zhrnutie riaditeľa Mareka Krobického - nebolo ešte rozprávanie o duchovnej starostlivosti v nemocniciach a výmena skúseností. Čo sa týka ubytovania, všade sú možné hosťovské izby a konventy, čo by bolo dobre využiť. 
Stretávanie odborných skupín ako príklad je Linz a Krakov cievna chirurgia, Bratislava a Brno by mohli mať endoskopiu . Je potrebné nájsť koordinátora známu osobnosť pre všetkých. Krakov sa chce podieľať na ďalšej spolupráci, ale treba, aby sa ako jeden so spoluúčastníkov stala kancelária v Bruseli EU.
Základňa je na 5 miestach a do dvoch mesiacov treba pouvažovať na jednej osobe, ktorá bude jednotiacou osobou. Tematické skupiny zdravotnícke, hospodárske a duchovné by mali mať rovnaký spôsob.
Príhovor Carla Galassa - dva spôsoby spolupráce európsky a regionálny. Európsky je ten, že sa môžu zainteresovať úradníci EU a tí môžu rozšíriť myšlienku na celú Európu, čo robí prirodzenú reklamu jednotlivých domov a plánov. Na základe toho sa môže napojiť regionálna spolupráca, ktorá získa všeobecnú podporu. Celé toto môže byť organizované na úrovni regionálnych úradov, štátu a provinčných kúrii. 
Brnenská poznámka - zaviesť adresár známych ľudí ,ktorí boli prítomní na konferencii v Krakove, a tak nie len cez anonymný internet, ale mať aj osobné kontakty. Za tým účelom boli k dispozícií listy, na ktoré môže každý napísať svoje meno, adresu a odbornosť. Bola sprostredkovaná informácia, že riaditeľ Marek Krobického z Krakova sa stane generálnym riaditeľom poľskej provincie, nebude môcť vykonávať koordinátora. 
Jeden projekt končí a začína možný nový projekt v rodine hospitality rehole sv. Jána z Boha.
Riaditeľ Tierka chce sa spojiť so všetkými cez mailové adresy a vytvoriť kontaktné zoznamy.

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/