Montag 29. April 2024

Svätý Ján z Boha - žiak nového učiteľa Cirkvi

Pápež Benedikt XVI. otvoril 7. 10. 2012 biskupskú synodu o novej evanjelizácii. Urobil tak na Námestí sv. Petra v Ríme za účasti 25 000 veriacich liturgiou spojenou s vyhlásením sv. Jána z Avily a sv. Hiledgardy z Bingenu za učiteľov Cirkvi. Slávnostnú bohoslužbu koncelebrovalo 400 biskupov. 

Vo svojej homílii o. i. o španielskom svätcovi povedal:„Bol hlbokým znalcom Písma svätého a bol obdarený horlivým misijným duchom. Vedel s jedinečnou hĺbkou prenikať do tajomstva Vykúpenia, ktoré ľudstvu priniesol Kristus. Bol to Boží muž, ktorý spájal ustavičnú modlitbu s apoštolskou činnosťou. Venoval sa kázaniu a rastu sviatostnej praxe a svoje úsilie sústredil na zlepšenie formácie kandidátov kňazstva, rehoľníkov i laikov v rámci plodnej cirkevnej reformy.“Nie je teda náhoda, že vymenovanie nových učiteľov Cirkvi Sv. otec spojil práve so začiatkom biskupskej synody k téme novej evanjelizácie, pretože, ako uviedol vo svojom príhovore:„Cirkev existuje pre evanjelizáciu. Na príkaz Pána Ježiša Krista šli veriaci, jeho učeníci do celého sveta, aby hlásali dobrú zvesť a zakladali kresťanské spoločenstvá. Časom sa z nich stali dobre organizované cirkvi s mnohými veriacimi. Božia prozreteľnosť prebúdzala v určitých historických obdobiach nový dynamizmus evanjelizačnej činnosti Cirkvi. Stačí pripomenúť evanjelizáciu anglosaských a slovanských národov alebo odovzdávanie evanjelia na americkom kontinente, a potom misijné obdobie u národov Afriky, Ázie a Oceánie. Na tomto dynamickom pozadí by som rád poukázal na dve žiariace postavy- sv. Jána z Avily a svätú Hildegardu z Bingenu. Aj v našej dobe Duch svätý vzbudil v Cirkvi nový rozmach hlásania dobrej zvesti, duchovný a pastoračný dynamizmus, ktorý našiel svoj najvšeobecnejší a najspoľahlivejší výraz v Druhom vatikánskom koncile. Tento nový dynamizmus evanjelizácie má blahodárny vplyv v dvoch špecifických „vetvách“, ktoré z neho vychádzajú, na jednej strane misie ad gentes, teda hlásanie evanjelia tým, ktorí Ježiša Krista dosiaľ nepoznajú, a na druhej strane nová evanjelizácia zameraná hlavne na ľudí, ktorí sa, hoci sú pokrstení, vzdialili od Cirkvi a žijú bez kresťanskej praxe. Biskupská synoda, ktorá sa začína, je venovaná tejto novej evanjelizácii, aby uľahčila týmto ľuďom nové stretnutie s Pánom, ktorý jediný dáva nášmu životu hlboký zmysel a pokoj, a aby uľahčila znovu objavenie viery, zdroje milosti, ktorá prináša radosť a nádej do osobného, rodinného a sociálneho života... Nie je možné hovoriť o novej evanjelizácii bez úprimnej ochoty k obráteniu...“ 

V súvislosti so sv. Jánom z Avily ešte pripomeňme, že sa osobne poznal a radil mnohým veľkým svätcom (sv. Ignác z Loyoly, sv. Terézia z Avily) a stál pri obrátení svätého Jána z Boha – zakladateľa rehole Milosrdných bratov. Preto nás jeho „povýšenie“ na učiteľa Cirkvi potešilo. 

Zo životopisu sv. Jána z Avily: Narodil sa v roku 1500 v Almodóvare del Campo v južnom Španielsku v bohatej rodine. Otec bol židovského pôvodu, avšak kresťanom. Ján bol teda spolovice Žid, čo mu po celý život spôsobovalo prekážky. Kvôli tomu musel r. 1517 prerušiť štúdiá v Salamanke. No jemu to aj padlo vhod, keďže pocítil v sebe Božie volanie, kvôli ktorému sa vrátil domov a žil tri roky v modlitbe a rozjímaní. Od roku 1520 študoval umenia (filozofiu) a teológiu na univerzite v Alkale. Za kňaza bol vysvätený roku 1526. Sníval o misionárskom povolaní, no kvôli svojmu pôvodu sa ho musel vzdať. Ako kazateľ a ľudový misionár pôsobil potom v Seville a iných mestách Andalúzie. Vyučoval katechizmus, vysvetľoval Sväté Písmo, učil ľudí modliť sa a veľa spovedal. Žil chudobne. Kritizoval neporiadky, a to aj medzi bohatými a mocnými tohto sveta. V roku 1531 ho kvôli tomu obžalovali u inkvizície ako nebezpečného novátora. Vtedajšie ovzdušie bolo totiž presiaknuté podozrievavosťou voči luteranizmu a myšlienkam Erazma Rotterdamského. Svoju úlohu však zohrala aj ľudská závisť a neprajnosť. Po prvom procese ho inkvizícia nariadila uväzniť. Vo väzení Ján nezaháľal. Tam vznikli základy jeho najznámejšieho diela Audi filia („Počúvaj, dcéra“ – spis napísaný pre mladú peknú zámožnú dámu Sanchu Carrillovú, ktorá sa obrátila vďaka spovedi u Jána a ďalej žila životom modlitby a pokánia). Zrejme počas väzby preložil ajNasledovanie Krista do španielčiny. 

Inkvizícia ho po dvoch rokoch v roku 1533 oslobodila a kázala mu mierniť sa vo výrokoch. V roku 1534 prišiel do Cordoby, kde zostal natrvalo. Viackrát zašiel aj do Granady na pozvanie tamojšieho arcibiskupa, ktorý si veľmi cenil jeho rady. Vďaka jeho kázňam sa obrátil aj Ján z Boha a František Borgiáš. Počas jeho pôsobenia v rokoch 1535-1551 sa okolo neho vytvorila neformálna skupina kňazov, ktorých spájalo iba duchovné vedenie, ktoré im ukladalo viesť zbožný a jednoduchý život a venovať sa stálemu štúdiu. Týchto kňazov charakterizovala horlivosť v kázaní, ľudových misiách, vyučovaní kresťanskej náuky atď. V roku 1545 sa dostal Ján do styku so Spoločnosťou Ježišovou (jezuitmi) a s Ignácom z Loyoly. Spoločne uvažovali, či Jánovi kňazi vstúpia k jezuitom alebo nie. Niektorí jezuiti však nesúhlasili kvôli Jánovmu židovskému pôvodu a kvôli jeho stále sa zhoršujúcemu zdraviu. Niekoľko kňazov potom individuálne prešlo k jezuitom, ostatní zostali pôsobiť naďalej tak, ako predtým. 

Posledné roky života

V roku 1545 sa začal cirkevný snem v Tridente. Arcibiskup z Granady by bol rád naň zobral aj Jána, no on nakoniec pre chorobu nemohol ísť. Posledných deväť rokov prežil Ján v Cordobe a v Montille (pri Cordobe), slúžil ľuďom duchovnou radou, vedením, veľa písal. Sv. Terézia z Avily mu napr. dala na posúdenie rukopis svojej autobiografie. Ján zomrel 10. mája 1569. Pochovali ho v jezuitskom kostole v Montille. Za svätého bol vyhlásený v roku 1970. Jeho sviatok sa slávi 10. mája. Proces hodnotenia učenia Jána z Avily sa začal už v roku 1970, kedy bol pápežom Pavlom VI. vyhlásený za svätého. Medzičasom sa stal spolupatrónom Španielska, patrónom Andalúzie, španielskeho duchovenstva a jedným z patrónov Svetových dní mládeže v Madride. 

A. Eliášová 

Foto:Internet Podľa zdrojov : Podľa zdrojov: Rádio Vatikán, životopisy svätých, internet. portál Svet kresťanstva 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/