Donnerstag 16. Mai 2024

Kosačka pomôže bezdomovcom v rámci pracovnej terapie

( O dare pre Domov sv. Jána z Boha)

Vedenie Domova svätého Jána z Boha na Hattalovej ul. v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, ktorý bol otvorený 6. decembra 2010 a ktorý prevádzkuje Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Milosrdní bratia ako denné centrum pre ľudí odkázaných na cudziu pomoc si 18. júla t.r. slávnostne prevzalo dar traktorovej kosačky. Tá bude slúžiť ako nástroj pracovnej terapie, ktorú v Integračnom centre uvedeného zariadenia vykonávajú jeho klienti – ľudia odkázaní na cudziu pomoc. 

Prior bratislavského konventu a slovenskej komunity Milosrdných bratov brat Ján Karlík OH pri tejto príležitosti vo svojom príhovore uviedol: „Dar kosačky bude slúžiť ako resocializačný prostriedok našim spoluobčanom hľadajúcim pomoc uplatniť sa a získať živobytie v integračnom centre nášho Domova. Týmto darom sa umožňuje osobnostný rast aj týchto ľudí, ktorí sú na okraji spoločnosti. Nech Boh žehná nás aj tento stroj, aby slúžil ako resocializačný nástroj pracovnej terapie a aby sme cez pomoc ľuďom v núdzi mohli spoločne vytvárať hodnoty spravodlivosti, pokoja, porozumenia a dobra v našom okolí."Starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý inicioval túto aktivitu (polovicu nákladov na dar poskytla práve mestská časť Bratislava- Nové Mesto) a vytvoril podmienky na využitie daru kosačky v prospech mesta. Pri tejto príležitosti ocenil spoluprácu s Hospitálskou rehoľou sv. Jána z Boha, podľa neho kosačka prispeje k integrácii ľudí bez domova späť do riadneho života.



Prečo donori radi podporili Domov sv. Jána z Boha
Miroslava Šáchová, ktorá na podujatí zastupovala Nadáciu Pontis konštatovala, že v nej podporujú mnoho aktivít a projektov, ale vždy sa snažia vybrať najmä také, ktoré majú dlhodobý pozitívny dopad a ktoré pomáhajú jednotlivcom postaviť sa na vlastné nohy, respektíve napomáhajú ich samostatnosti. Takým príkladom je podľa jej slov aj pomoc kosačky pre Domov sv. Jána z Boha, kde, ako uviedla: „jednak ide o formu pracovnej terapie a jednak je to forma zárobku pre klientov či samotný Domov, čiže ďalej už nie sú odkázaní na našu podporu, ale sami dokážu z poskytnutej pomoci benefitovať. Preto sme ich podporili, aby mohli pre potreby domova zakúpiť kosačku." Dominika Péterová, ktorá na podujatí zastupovala spolu s Tatianou Švrčkovou spoločnosť Slovak Telekom dodala:„Radi vyhľadávame projekty, ktoré podporujú usilovných a pracovitých ľudí, ktorí poskytnutú finančnú pomoc vedia neraz aj dvojnásobne zužitkovať. Ide nám o podporu projektov, ktoré pomáhajú dlhodobo. A preto verím, že v tomto prípade nezostaneme len pri podpore daru kosačky pre Domov sv. Jána z Boha, ale radi by sme možno túto spoluprácu nadviazali na dlhší čas, pretože vidíme, že je to zmysluplné, že ľudia sa vďaka takejto pomoci dokážu zaradiť do spoločnosti práve prácou, že dokážu zmeniť myslenie a že je tu v Domove sv. Jána z Boha v Bratislave tím ľudí, ktorí sa o nich stará." ." Okrem uvedených spoločností podporil dar kosačky aj Rotary klub (vďaka nemu mohla rehoľa Milosrdných bratov už pred rokom začať s resocializáciou ľudí bez domova a bez práce) a sponzor daru Marián Šupa zastupujúci firmu Kubota, ktorý poskytol zľavu na dar v hodnote 2878 eur. Uviedol, že rád pomáha práve formou, ktorá prinavracia ľudí späť do života. „Sám neraz neviem, keď ich stretnem na ulici, ako na nich zareagovať. Aj preto som rád prispel.“ 

Kosačka „zamestná“ až štyroch ľudí
Ide o profesionálnu traktorovú kosačku zn. Kubota G2 3LD s príslušenstvom na odhŕňanie snehu v hodnote 14 484,00 €, ktorou budú klienti domova v letnom období kultivovať vyhradené trávnaté plochy v spolupráci so samosprávou Bratislava Nové Mesto a v zime ju budú využívať na odhŕňanie snehu. Kosačka dokáže zamestnať až štyroch klientov, ako spresnil vedúci pracovnej terapie uvedeného Domova ing. Ján Neštrák. Na záver podujatia prítomným donorom i novinárom vedenie Domova predviedlo praktickú ukážku fungovania kosačky a prior bratislavského konventu a slovenskej komunity Milosrdných bratov brat Ján Karlík OH spolu s riaditeľom Domova Mgr. Jaroslavom Valachom poďakovali darcom za pomoc. 

Andrea Eliášová, foto: autorka – archív rehole MB 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/