Donnerstag 16. Mai 2024

Bratislavská nemocnica Milosrdných bratov dostala unikátny dar – špičkový sonograf

Univerzitná nemocnica s poliklinikou – Milosrdní bratia pôsobiaca už 340 rokov v centre Bratislavy dostala darom nový, unikátny plne digitalizovaný celotelový ultrazvukový prístroj najvyššej triedy s farebným Dopplerovským mapovaním zn. Aloka ProSound alfa 6, ktorý získala vďaka neobvyklému finančnému daru ing. Rudolfa Csomora s manželkou. Vedenie nemocnice spolu s darcom včera predviedli novinárom jeho používanie v kardiologickej ambulancii.
Prístroj Aloka ProSound alfa 6, dnes najcitlivejší a najpresnejší doppler na trhu, umožní presnejšie hodnotenie funkcií myokardu a jeho osobitá funkcia, tzv. tkanivový doppler umožní presnejšie vyhodnotiť funkciu myokardu, odlíšenie srdcovej príčiny dušnosti od iných príčin. Pri onkologických pacientoch je vďaka nemu spoľahlivo možné zistiť poškodenie myokardu napr. cytostatickou liečbou v iniciálnej fáze , túto liečbu včas ukončiť a zabrániť tým ďalšiemu poškodeniu. Ďalšou výhodou prístroja je možnosť uchovávať výsledky vyšetrení na digitálnom nosiči a porovnať nálezy pacienta s predošlými vyšetreniami. Výhodou lepších technických parametrov je aj možnosť zvýšiť počet vykonaných vyšetrení, čo povedie k skráteniu čakacích dôb na vyšetrenia a zvýši tak spokojnosť pacientov. Toto moderné zariadenie dnes ešte stále nie je úplne štandardnou súčasťou vybavenia všetkých nemocníc na Slovensku - aj vzhľadom na jeho finančnú (ne)dostupnosť. 

V Univerzitnej nemocnici s poliklinikou Milosrdných bratov v Bratislave budú prístroj využívať traja lekári v kardiologickej ambulancii. Podľa slov ekonomickej námestníčky nemocnice ing. Ingrid Slezákovej, prístroj je unikátny tým, že umožňuje vyšetrenia prostredníctvom zapojenia troch sond, okrem kardiologických vyšetrení je ním možné robiť aj ultrasonografické vyšetrenia brucha, v prípade potreby ho môže využívať aj interné či chirurgické oddelenie. Tento prístroj dnes na Slovensku majú k dispozícii najmä špecializované kardiologické ústavy a ambulancie. 
Samotný darca sa priznal, že bratislavskú nemocnicu Milosrdných bratov sa rozhodol podporiť aj vďaka jeho dlhoročnému priateľstvu s jej súčasným riaditeľom JUDr. Michalom Tinákom. 


„Videl som, čo všetko sa už v oblasti investícií a prístupu k pacientom v nemocnici Milosrdných bratov urobilo. Zdravotníctvo má málo peňazí, tak som sa ho snažil trošku podporiť,“ uviedol ing. Rudolf Csomor, profesiou poľnohospodár. „Tak ako v zdravotníctve, ani v poľnohospodárstve sa nedá nájsť skratka, ktorá by viedla k cieľu, vždy rozhoduje poctivý prístup. Pán Csomor mohol investovať svoje peniaze aj do iných zariadení, ale myslím si, že pokiaľ ide o jeho dar pre nemocnicu Milosrdných bratov, motivovala ho aj dôvera tých, ktorí pracujú v tejto nemocnici, že jeho prostriedky budú zodpovedne využité,“ pripomenul na odovzdávaní daru nemocnici jej riaditeľ JUDr. Michal Tinák. Ďalej uviedol, že pacienti – klienti nemocnice ju v posledných rokoch v prieskumoch verejnej mienky zaradili na popredné miesto v ohodnotení jej kvality – stalo sa tak napríklad aj v ankete Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „Nie vždy sme boli vítaným dieťaťom v spektre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, cítili sme sa aj odsúvaní, ale napokon aj ostatní poskytovatelia museli priznať to, čo odzrkadlili pacientské prieskumy. A to je aj signál pre tých, ktorí môžu sponzorsky podporiť zdravotníctvo: obyčajne financie poskytujú tým, ktorí dokážu poskytované služby posúvať a rozvíjať ďalej,“ dodal M. Tinák. 

Prior slovenskej komunity Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha brat Ján Karlík , ktorá je zriaďovateľom uvedenej bratislavskej nemocnice poďakoval za cenný dar a informoval, že v kostole Milosrdných bratov bude v najbližšom období odslúžená ďakovná bohoslužba za darcu, ako aj tých, ktorí podnikajú a dokážu sa deliť s tými, ktorí to potrebujú. „Práve zakladateľ našej rehole - svätý Ján z Boha spájal tých, ktorí mali otvorené srdce pre druhých a jeho heslo bolo: Čo srdce káže. Našou úlohou je to, čo dostávame, všetky dary a prostriedky svedomite spravovať a využívať nato, načo sú určené,“ uviedol. Zároveň vyzdvihol šľachetné srdce a úmysel darcu. „ Nech vám to Pán Boh vynahradí láskou, porozumením v rodine a hlavne zdravím,“ zaželal prior Ján Karlík darcovi a jeho manželke po podpise darovacej zmluvy. 
Nemocnicu Milosrdných bratov v Bratislave ročne navštívi vyše 217 000 pacientov, certifikát manažérstva kvality získala vôbec ako prvé neštátne zdravotnícke zariadenie u nás už v r. 2006. 


Hlavným cieľom nemocnice je spájať vysokú medicínsku profesionalitu so sociálnym cítením a charizmou hospitality, teda pohostinnej lásky k blížnym v rámci poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Práve charizma hospitality je príznačná pre zriaďovateľa zariadenia - rehoľu Milosrdných bratov. Ich bratislavská nemocnica prešla pred desiatimi rokmi rekonštrukciou, vďaka ktorej pacienti, ktorí ju ambulantne navštívia, vchádzajú do estetických klimatizovaných priestorov s príťažlivou architektúrou. 

Päť lôžkových oddelení (chirurgické, interné, odd. anestézy a intenzívnej medicíny, liečebňa pre dlhodobo chorých, onkologické a paliatívne oddelenie), ktoré disponuje celkove viac ako sto lôžkami, umiestňuje pacientov do izieb, ktoré sú porovnateľné s hotelovými. Každá z nich má kompletné sociálne vybavenie a v izbách sú umiestnené dve až tri lôžka. Za posledné roky získala nemocnica hospodársku, organizačnú a personálnu stabilitu. „Snažíme sa aj v čase krízy maximálne efektívne využívať aj to, čo získame z externých zdrojov, alebo hociktorej inej pomoci, vraciame to do systému, a vždy, pri rozhodovaní o investíciách sa pozeráme predovšetkým na efektivitu a nárast výkonov, ktoré sú potrebné,“ informovala ekonomická námestníčka nemocnice Ingrid Slezáková. Vzhľadom na svoj špecifický charakter nemocnica zabezpečuje aj duchovnú službu a to pacientom rôznych vierovyznaní. V nemocničnom bufete, ktorý je chránenou dielňou, zamestnáva aj inak obdarených (hendikepovanýcch) ľudí a vo svojich priestoroch prichýlila aj Kresťanské centrum pre nepočujúcich. V jej objekte nechýba ani ambulancia pre sluchovo postihnutých. 

Dátum: 24. 5. 2012 

Pripravila: Andrea Eliášová, foto: autorka- archív rehole MB 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/