Donnerstag 16. Mai 2024

Milosrdný brat Karl z Mníchova na návšteve v Bratislave

Domov sv. Jána z Boha v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto- zariadenie pre núdznych a ľudí odkázaných na cudziu pomoc, ktoré spravujú slovenskí Milosrdní bratia navštívil ich nemecký spolubrat z Mníchova- brat Karl.

Stalo sa tak pri príležitosti odovzdania daru Bavorskej provincie bratov - „pojazdnej“ (mobilnej) ambulancie určenej na poskytnutie základnej lekárskej starostlivosti ľuďom na ulici. Brat Karl už Bratislavu v minulosti navštívil. V Bavorskej provincii je zodpovedný za pastoráciu povolaní, okrem toho slúži niekoľko rokov v mobilnej ambulancii, ktorá „brázdi“ ulice Mníchova, a tiež v hospici. Pomáha zároveň pri „zviditeľňovaní“ rehole medzi verejnosťou a osobitne študentmi, napríklad organizáciou pútí. Za mladými ľuďmi zasa chodí do škôl. Rehoľa v Nemecku sa totiž najnovšie snaží osloviť študentov aj cez prezentáciu aktuálneho filmu, v ktorom jej súčasný najvyšší predstavený hovorí o „novej tvári“ rehole a jej živote dnes. Po prezentácii filmu nasleduje v školách tzv. interaktívna časť , kde majú študenti možnosť prezentovať, čo ich na filme oslovilo, ale formulovať aj otázky, ktoré ich zaujímajú a zároveň výtvarnou formou prezentujú najsilnejšie dojmy z filmu. Vytvorené obrazy rehoľa zbiera a vyhodnocuje v súťaži, v rámci ktorej odmení konkrétnu školu. 

Brat Karl je členom rehole Milosrdných bratov 16 rokov. Za jeden z najsilnejších okamihov svojej služby v hospici, ako prezradil, považuje stretnutie s pacientom jeho veku, o ktorého sa staral a ktorý podľahol ťažkej chorobe. Prežil s ním v hospici časť jeho života a jeho odchod ho zasiahol. Podľa jeho slov najmä skon mladých ľudí človeka neraz konfrontuje s poznaním, že život je dar a že dožiť sa vyššieho veku nie je vôbec samozrejmosť, v hektike dnešného sveta však nato mnohí zabúdajú. 

Na snímke: Brat Karl (v rehoľnom odeve) s bratom Petrom zo slovenskej komunity Milosrdných bratov. 

Text a foto: A. Eliášová 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/