Freitag 29. März 2024

Ocenenie Francúzskej republiky pre profesora MUDr. Ota Masára CSc.

Dňa 10. júla 2012 si prevzal štátne vyznamenanie Rytiera Národného rádu za zásluhy lekár - profesor MUDr. Oto Masár CSc. Udelila mu ho Francúzska republika a prevzal si ho osobne z rúk francúzskeho veľvyslanca na Slovensku Jeana - Marie Bruna na pôde francúzskej ambasády v Bratislave, pre ktorú roky pracuje ako lekár. 

Profesor MUDr. Oto Masár CSc. sa v začiatkoch svojej medicínskej praxe venoval pediatrii, dnes je uznávaným odborníkom aj v oblasti anesteziológie a resuscitácie, všeobecnej i urgentnej medicíny a je považovaný za špecialistu na liečbu bolesti pri malígnych ochoreniach. Práve po obhájení práce o „opioidoch v liečbe bolesti“ bol v r. 2003 povýšený na univerzitného profesora.

„Som poctený. Dostal som ocenenie, ktoré vo mne vzbudzuje rešpekt a hrdosť a samozrejme i záväzok do budúcnosti: poskytovať naďalej ako konziliárny lekár tohto veľvyslanectva to najlepšie, čo môžem,“uviedol pri preberaní prestížneho ocenenia jeho „čerstvý“ držiteľ. Netají, že je to aj vďaka spolupráci Francúzskeho veľvyslanectva s Hospitálskou rehoľou sv. Jána z Boha – Milosrdných bratov v Bratislave. Priznal sa, že ho toto ocenenie prekvapilo, pretože dosiaľ ho získalo len niekoľko Slovákov a z ocenení, ktoré udeľuje Francúzska republika, patrí k najvýznamnejším. 
Pripomeňme, že profesor MUDr. Oto Masár CSc. je už držiteľom niekoľkých ocenení: medaily rektora Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre (2005), bronzovej medaily Rádu slovenských lekárov (2006), medaily rektora Univerzity v Trenčíne (2007), prevzal si aj vyznamenanie starostu Dunakiliti v Maďarsku za „ľudský čin roka“ za záchranu ťažko zranenej osoby (v auguste 2010). Od r. 1994 – od otvorenia Francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave pôsobí ako jeho konzultačný lekár. „Z tohto titulu ste vždy vedeli rýchlo a oddane venovať svoj čas a energiu nášmu zastupiteľstvu a poradiť alebo sprevádzať pracovníkov tohto veľvyslanectva a ich rodiny v ich zdravotníckych ťažkostiach, neraz vážnych. V niektorých prípadoch, správnosť vašich diagnóz a vašich rád im pomohla, že sa nemuseli vrátiť do Francúzska. Okrem tejto vzácnej pomoci ste sa taktiež rozličnými formami podieľali na pomoci celej francúzskej komunite na Slovensku, najmä vďaka uskutočnenému partnerstvu s nemocnicou Milosrdných bratov v Bratislave. Ako výraz vďaky za všetky služby, ktoré ste preukázali Francúzsku počas 18 rokov, ako aj za vaše kvality, ľudské i profesionálne, Francúzsko sa rozhodlo vyznamenať vás rytierom Národného rádu za zásluhy, “ “ uviedol v slávnostnom prejave veľvyslanec Jean –Marie Bruno. Za zmienku stojí, že vzťah profesora Masára ku krajine galského kohúta sa začal rodiť už v detstve. Ako sa priznal vo svojom prejave, už v 11-tich rokoch (1967), keď vo vedľajšej obci otvárali triedu s výukou tohto jazyka, sa začal učiť francúzštinu.„Po predčasných voľbách na jeseň v r. 1994 v nedeľu havaroval príslušník Francúzskeho veľvyslanectva a ocitol sa s ťažkými zraneniami v nemocnici pri Modrom kostolíku v Bratislave, v ktorej som pracoval. Jeho pracovný úraz ma prvýkrát priviedol na francúzsku ambasádu v Bratislave. Ani vtedy som netušil, že takmer dvadsať rokov po nehode mi bude veľvyslanec Francúzska udeľovať vysoké štátne vyznamenanie. Za 18 rokov mojej činnosti pre Francúzske veľvyslanectvo som mal možnosť spoznať pri rôznych príležitostiach veľa zaujímavých ľudí. Mnohí z nich sa stali mojimi priateľmi a som s nimi dodnes v kontakte. Ale ani počas týchto príležitostí, akými boli autonehody, choroby, úrazy, očkovania, agenda Cudzineckej légie, lekársky doprovod počas návštev predsedu Senátu, výstupné prehliadky pracovníkov ambasády atď., som netušil, že tieto činnosti budú viesť k takémuto oceneniu,“vyznal sa vyznamenaný lekár. Na slávnosti na pôde francúzskej ambasády pochopiteľne nechýbal ani riaditeľ Univerzitnej nemocnice s poliklinikou – Milosrdní bratia JUDr. Michal Tinák a prior bratislavského konventu Milosrdných bratov brat Ján Karlík OH, ktorý ocenenému radi osobne zablahoželali.

Profesorovi Otovi Masárovi k významnému oceneniu srdečne gratulujeme aj v mene ďalších spolupracovníkov nemocnice i rehole Milosrdných bratov a tešíme sa z toho rovnako ako on s jeho rodinou! 



Text: Andrea Eliášová foto: archív rodiny Masárových a Francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave 

 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/