Samstag 27. April 2024

Z púte Milosrdných bratov do Krakova

V poradí už 8. púť Rádia Lumen do Krakova - do Sanktuária Božieho milosrdenstva bola príležitosťou aj pre spoločenstvo Milosrdných bratov a ich spolupracovníkov vybrať sa na túto púť a priniesť pred Pána a sv. sestru Faustínu svoje úmysly, potreby, obety. Jedným z úmyslov bolo aj vyprosiť nové povolania pre Hospitálsku rehoľu sv. Jána z Boha na Slovensku. 

Mottom púte, na ktorú mimochodom prišlo okolo 20 000 pútnikov, bola myšlienka: „Kristova láska nás priťahuje svedectvom viery svätých Cyrila a Metoda.“ Ako po minulé roky, aj tohtoročnú púť otvoril rektor Svätyne Božieho milosrdenstva a krakovský pomocný biskup Mons. Ján Zając a Matka predstavená z Kongregácie sestier Matky Božieho milosrdenstva. V duchu 95. výročia fatimských zjavení sa pútnici na svätú omšu pripravili modlitbou ruženca svetla. Popri hlavnom celebrantovi Mons. Stolárikovi koncelebrovali slávnostnú sv. omšu krakovský pomocný biskup Mons. Ján Zając, generálny riaditeľ Rádia Lumen Juraj Spuchľák, ako aj desiatky kňazov zo Slovenska. 

O. biskup Stolárik pozdravil prítomné mamy (bol práve aj sviatok Dňa matiek) a otcov a v intenciách fatimského posolstva i odkazu svätej Faustíny pripomenul potrebu modlitby za zomierajúcich. Mladým povedal: „Nebojte sa robiť dobro, robte dobro napriek tomu všetkému, čo vás môže postihnúť.“Pripomenul aj blížiaci sa Rok viery, ktorý pápež Benedikt XVI. otvorí v tomto roku v októbri. Ako uviedol biskup, keď sa Sv. otca pýtali pri stretnutí, ako sa čo najlepšie pripraviť na tento Rok viery , povedal im niečo, čo vyznelo na prvý pohľad možno triviálne, ale ukrýva to v sebe nesmiernu hĺbku: „Naučte sa dobre modliť modlitbu Verím v Boha.“ V homílii v Krakove ďalej zaznelo: „Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane, aby viera pokračovala ďalej a bola žitá!... Milí bratia a sestry, keď odznievali pozvánky na púť Rádia Lumen, spomínate si, že som vám hovoril, aby ste si zobrali batoh a do neho všetku svoju biedu, trápenie, nádeje, bolesti, prosby a ja vám teraz hovorím, čo s tým batohom. No všetko to tu vysypať a batoh vyprázdniť. A do toho batoha nabrať poriadne veľké množstvo Božieho milosrdenstva. A s takým veľkým batohom, ktorý nebude ťažiť, ale vás bude niesť, s tak veľkým batohom sa treba vrátiť domov.“V rámci programu púte odznelo aj litánie k sv. sestre Faustíne, veriaci mohli využiť i možnosť sv. spovede pred bohoslužbou, navštíviť aj slovenskú kaplnku, do ktorej biskup Stolárik uložil k úcte relikvie svätých Andreja-Svorada a Benedikta. Popoludňajší program vyplnila gospelová skupina Križiaci. Okrem vystúpenia mali pútnici možnosť spoznať aj rodinu Šibíkovcov. Rehoľné sestry z Kongregácie Matky Božieho milosrdenstva predniesli potom myšlienky sestry Faustíny o fascinujúcom tajomstve milosrdnej Božej lásky.

Naša púť trvala dva dni (11.-12. mája t.r.), pričom naša vďaka patrí aj poľským Milosrdným bratom, ktorí nám vo svojom kláštore poskytli prenocovanie, večeru i obed. Najmladšou účastníčkou našej pútnickej „výpravy“ bola 13- ročná Barborka, v týchto dňoch už i čerstvá birmovankyňa - dcéra našej spolupracovníčky Darinky, ktorá púť aj fotograficky zdokumentovala (viď fotografie v prílohe, fotil však aj rehoľný brat Filip). Cestou z púte ( bolo nás spolu osem členov – pozn. a.e.) sme si ešte urobili „obhliadku“ presláveného poľského kráľovského hradu Wavel. Napriek zhoršeniu počasia, keď slniečko vystriedal dážď a chlad, sme bezpečne v neskorých hodinách docestovali do Bratislavy 

Pripravila: Andrea Eliášová Fotografie: Barborka Mikulová 

 

 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/