Donnerstag 2. Mai 2024

Jubileum brata Richarda Jombíka O.H.

Je vždy tam, kde ho ľudia potrebujú - toto konštatovanie asi najviac vystihuje člena bratislavského konventu Milosrdných bratov – brata Richarda Jombíka O.H., ktorý sa práve v týchto dňoch dožíva pekného životného jubilea: dňa 30. decembra 2011 oslávi v kruhu bratov z rehole, hospitálskej rodiny i priateľov 50 rokov života. 

Brata Richarda môžete často stretnúť v službe pacientom v nemocnici Milosrdných bratov v centre mesta, alebo pri pomoci, či rozhovoroch s ľuďmi bez domova , pri ošetrovaní klientov denného centra – Domova sv. Jána z Boha na Hattalovej ul. v Bratislave. A medzi bezdomovcami sotva nájdete človeka, ktorý by ho nepoznal, neprišiel s ním do kontaktu. Charizmu hospitality, príznačnú pre Hospitálsku rehoľu sv. Jána z Boha, napĺňa brat Richard najmä svojím obetavým a citlivým prístupom k ľuďom, ktorých mu Pán privedie do cesty, ktorí potrebujú pomoc. Tí, ktorí ho poznajú trochu bližšie však vedia aj to, že je vzdelaným a rozhľadeným rehoľníkom, ktorý ovláda niekoľko jazykov, obľubuje francúzštinu, z ktorej má aj štátnu skúšku, má rád tiež literatúru, poéziu. Lásku k jazyku mu vštepila mamička, povolaním učiteľka. Brat Richard pochádza z viacpočetnej rodiny a svoje povolanie k Milosrdným bratom paradoxne objavil aj vďaka svojim kedysi túlavým topánkam. To, že ho Pán priviedol práve k Milosrdným bratom, považuje za dar i milosť, mal možnosť poznať ešte starších bratov – členov rehole, ktorí stáli pri jej obnove u nás po páde komunizmu a niekoľko rokov bol i predstaveným slovenskej komunity Milosrdných bratov. „Ako rehoľná rodina, s ktorou žije, sme vďační za dar Richardovho povolania, zato, že spolu s nami žije a že spolu slúžime chorým a núdznym. Vážime si najmä jeho dar modlitby, pokory a lásky, ktoré v komunite žije a o ktorých svedčí,“ povedal za bratislavský konvent bratov prior komunity Ján Karlík O.H. Spolupracovníci brata Richarda oceňujú najmä jeho vnímavosť pre potreby blížnych i zmysel pre spravodlivosť. „Čo si najviac vážim na bratovi Riškovi? Dobrosrdečný, pokorný, obetavý. Múdry človek, ktorý vie citlivo a spravodlivo so svojským humorom, s láskou a porozumením počúvať a riešiť problémy a situácie ľudí. Dodať odvahu a nádej pomocou viery a milosrdenstva. To je náš Milosrdný brat Riško s veľkým srdcom pre všetkých,“ uviedla za spolupracovníkov Darinka Mikulová z nemocnice Milosrdných bratov v Bratislave. 

Riaditeľ uvedenej nemocnice Milosrdných bratov v Bratislave JUDr. Michal Tinák, ktorý brata Richarda cez jeho službu pozná niekoľko rokov, sa netají tým, že tento skromný rehoľník je pre neho v mnohom vzorom. Rád spomína na prípad, keď brat Richard aj neskoro po polnoci vyplnil túžbu istému onkologickému pacientovi na konci jeho života. Pacient chcel ešte vidieť nemocnicu a brat Richard ho na lôžku „previezol“ jej priestormi, pričom neobišiel ani pôsobivé vitráže v tzv. Rajskej záhrade nemocnice s výjavmi Svätej rodiny i Panny Márie, aby mu tak sprostredkoval v jeho ťažkej situácii aj kúsok krásy. No urobil tak predovšetkým z lásky k blížnemu a nasledovaní Ježišovho posolstva: „Čokoľvek ste urobili jednému z mojich najmenších bratov, mne ste urobili...“ Brat Richard sám na margo svojej služby povedal:„Celú túto prácu nerobíme pre seba, ale pre Ježiša Krista...Keď svätý Ján z Boha niečo robil, robil to preto, lebo sám seba pokladal za horšieho od druhých a v presvedčení, že ak chce zažiť Boží pokoj, musí nasledovať svojho Pána Ježiša Krista. Znamená to, robiť nie preto, lebo som niekto, rehoľník, zdravotník, ale preto, lebo tak robil Ježiš, preto, lebo tak je to dobre, aby mohli zažiť dobrotu aj druhí bratia a sestry putujúci tu vo svete.“ 

K vzácnemu životnému jubileu žičíme a vyprosujeme jubilantovi – bratovi Richardovi veľa zdravia, duchovnej posily v jeho obetavej službe, stálu radosť z daru povolania, hojnosť Božích darov a tiež stálu ochranu nebeského patróna rehole sv. Jána z Boha i jeho rehoľného patróna sv. Richarda Pampuriho. 

Hospitálska rodina sv. Jána z Boha na Slovensku, členovia rehole a spolupracovníci 

-Foto: ea a archív rehole MB (Brat Richard počas služby). 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/