Donnerstag 2. Mai 2024

Šport zbližuje – aj v zdravotníctve

(O futbalovom turnaji, ktorý spojil 4 zariadenia)

Ťažké časy v zdravotníctve dokážu ľudí aj zbližovať. Príkladom je spoločný futbalový turnaj, ktorý spojil pracovníkov Univerzitnej nemocnice s poliklinikou v centre Bratislavy – Milosrdní bratia (Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha), Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku, krajskej pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave (podnet na podujatie dal napokon práve jej riaditeľ MUDr. Pavol Martanovič a riaditeľ Pinelovej nemocnice MUDr. Pavel Černák, PhD.) a spoločnosti Cytopathos z bratislavských Kramárov. Spoločný turnaj sa uskutočnil 11. novembra 2011 v areáli telocvične Pinelovej nemocnice v Pezinku. Preveril nielen kondíciu zamestnancov a spolupracovníkov uvedených zariadení, ale najmä, ako povedal kapitán mužstva Pavel Meľuch, utužil vzťahy navzájom a napomohol aj k bližším kontaktom.

Nemocnica Milosrdných bratov sa nedala zahanbiť a priviedla „zo svojich radov“ na turnaj aj dve „roztlieskavačky“, námestníčku riaditeľa pre ošetrovateľstvo PhDr. Martu Gažiovú a vrchnú sestru z chirurgie Bc. Ivetu Simonovú. Podľa slov riaditeľa nemocnice Milosrdných bratov JUDr. Michala Tináka si svoju úlohu splnili stopercentne. A boli napokon aj sympatickou „ozdobou“ akcie. Podľa kapitána Pavla Meľucha, pri zápase išli funkcie „bokom“, hralo sa s nasadením a hlavne s chuťou. Apropo, nehrali len lekári: aktívne sa do športového zápolenia zapojili napríklad aj pracovníci z výpočtového strediska a údržby. A „nezaostávali“ ani členovia rehole - Milosrdní bratia, ktorí pomáhali nielen v organizačnom tíme podujatia. Aj rehoľa mala na zápase totiž „svoje želiezko v ohni“ -priamo medzi členmi športového tímu. Rehoľu tu aktívne zastúpil mladý brat Filip O.H. (na fotografii v dolnom rade, druhý zľava). „V tíme sme sa naozaj symbolicky spojili bez rozdielu profesie či povolania, hrali sme ako jedno mužstvo. Ošetrovateľ Karol robil trénera a aj lekári ho v tomto prípade počúvali na slovo,“ s úsmevom vysvetlil brat Filip O.H.. Takže aj keď sa rehoľa prioritne vo svojej službe venuje chorým a núdznym, ukázala, že ani v športe sa jej členovia „nestratia.“

Záujem o zápas bol dokonca väčší, než to dovoľovali športové „možnosti,“ resp. pravidlá. „Bolo to naozaj priateľské športové stretnutie. Ukázali sme, že dokážeme vytvoriť jeden tím. Pracovné záležitosti sme aspoň na chvíľu odložili bokom. A zapáčilo sa nám to až tak, že uvažujeme o tradícii a o tom, že by sme radi do takéhoto podujatia zapojili aj ženy. Pretože s nimi je to krajšie a veselšie, takže možnože nabudúce vytvoríme napríklad ženský volejbalový alebo basketbalový tím,“ prezradil riaditeľ nemocnice Milosrdných bratov JUDr. Michal Tinák. Mimochodom, práve nemocnica, ktorú spravuje rehoľa, „vykázala“ na podujatí niekoľko zaujímavých prvenstiev: nielenže turnaj vyhrala a získala 1. miesto, zároveň sa „hrdí“ aj najlepším strelcom – MUDr. Marošom Fremalom z onkológie, ktorý dal súperom najviac gólov. Tím tohto zariadenia mal tiež najstaršieho hráča – kapitána P. Meľucha (59 rokov). Pán Pavel Meľuch si však rozhodne zaslúži viac pozornosti – futbal totiž amatérsky hrá už vyše 30 rokov a hráva ho pravidelne, každý týždeň musí vybehnúť za loptou. A rád spája i organizuje futbalové mužstvá seniorov (v Petržalke ich už robil 6). Okrem toho, z turnajov, ktoré pripravuje, si poctivo robí kroniky, ktoré dokumentujú aj jeho športové zanietenie. „Viete, nepracujem v nemocnici dlho a napríklad futbalové mužstvo Milosrdných bratov na spomínanom podujatí vzniklo tak, že sme o sebe ani nevedeli, kto hráva a kto nie, ale na zoznam sa napísali mená ľudí, ktorí kedysi hrávali trebárs aj na ulici alebo niekde v dedine, a napokon sme to vyhrali. Mali sme v „mančafte“ 15 ľudí, súperi mali menej, 8-10 a tým sme boli vo výhode, mohli sme častejšie striedať. Cieľom akcie bolo utužiť vzťahy. Pred turnajom som poznal mnohých z hráčov iba v bielych plášťoch – z nemocnice, ale pri zápase sme si boli všetci rovní. Tam sa nehľadelo na to, či je niekto primár, alebo nie. Bolo by dobré, keby z tohto podujatia vznikla tradícia a keby sa podarilo aj v Bratislave na tento účel prenajať telocvičňu, kde by mohli napríklad hodinu týždenne hrať muži futbal a hodinu ženy volejbal alebo basketbal,“ hovorí skúsený amatérsky futbalista P. Meľuch. Vekovo pestrá zostava futbalistov potvrdila, že šport naozaj zbližuje, utužuje zdravie, vzťahy i kondičku. A po zápase ešte všetkých spojila dobrá atmosféra pri guláši a neformálnom posedení. 

Tabuľky gólov (1. miesto - Milosrdní bratia):

1. zápas MB - PC 8 : 3
MUDr. Fremal 2 góly
Šimunič 2 góly
MUDr. Heiser 1 gól
Prochádzka 1 gól
Maroši 1 gól
MUDr. Grančák 1 gól

 

2. zápas MB - VZP 6 : 2
Meľuch 2 góly
MUDr. Fremal 1 gól
Maroši 1 gól
Rybár 1 gól
Šimunčič 1 gól

 

3. zápas MB - Nem. Pinelova 7 : 4
Šimunčič 2 góly
MUDr. Fremal 2 góly
Görcs Peter 1 gól
MUDr. Heiser 1 gól
Maroši 1 gól


Základná päťka: Meľuch Pavel (kapitán), Ľubomír Baran, MUDr. Fremal Maroš, MUDr. Heiser Andrej, Šimunič Tomáš 

Zaznamenala: Andrea Eliášová
Foto: Archív nemocnice MB a P. Meľucha
 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/