Donnerstag 2. Mai 2024

Veľtrh sociálnych inštitúcií u Milosrdných v Bratislave

Fórum kresťanských inštitúcií v spolupráci s Magistrátom mesta Bratislavy, BKIS a FNsP Milosrdní bratia usporadúva 2. ročník Veľtrhu sociálnych aktivít pod záštitou primátora mesta Bratislavy Ing. Andreja Ďurkovského s manželkou. Bude sa konať v stredu, 17.10.2007, vo vestibule FNsP Milosrdní bratia, Námestie SNP 10 od 9.30 do 17.30, pričom o 11.00 sa predstavia jednotlivé iniciatívy. 

„Kde sú ľudia odsúdení na život v chudobe, tam sú porušované ľudské práva. Zjednotiť sa pre ich dodržiavanie je našou svätou povinnosťou". (Joseph Wresinski) 

Každý rok 17. októbra inšpirujú tieto slová mnohých k pokojným demonštráciám a akciám solidarity. Na týchto podujatiach sa aktívne podieľajú ľudia žijúci v chudobe a sociálnom vylúčení. 

V súčasnosti existujú nové formy chudoby a odsúvania na okraj spoločnosti, ktoré si vyžadujú prijatie osobitných, inovatívnych opatrení na pomoc tým, ktorí to potrebujú. 

Každý môže prispieť k odstráneniu chudoby a vylúčenia. Všetci sú pozvaní, aby sa zasadili za takú spoločnosť, v ktorej bude rešpektovaná dôstojnosť a ľudské práva každého. 

Pri príležitosti tohto významného dňa Fórum kresťanských inštitúcií v spolupráci s Magistrátom mesta Bratislavy, BKIS a FNsP Milosrdní bratia usporadúva 2. ročník Veľtrhu sociálnych aktivít pod záštitou primátora mesta Bratislavy Ing. Andreja Ďurkovského s manželkou. Bude sa konať vo vestibule FNsP Milosrdní bratia, Námestie SNP 10 od 9.30 do 17.30, pričom o 11.00 sa predstavia jednotlivé iniciatívy. 

Je to snaha osloviť verejnosť a poukázať na množstvo drobných a vytrvalých snažení zameraných na zlepšenie situácie ohrozených a biednych, ale aj na prevenciu a podporu na ceste k samostatnosti a zodpovednosti za seba. 

V tomto roku, podobne ako v minulom, sa tohto podujatia zúčastní asi 20 sociálnych iniciatív z celého Slovenska, z terénu i akademického prostredia. Tieto iniciatívy svojimi poradenskými, charitatívnymi, sociálnymi, zdravotnými službami pomáhajú dospelým i deťom na Slovenska, z ktorých mnohí veľmi často žijú na okraji spoločnosti. Rovnako mnohé iniciatívy sa zapájajú aj do humanitárnej a rozvojovej pomoci v zahraničí. 

Cieľom Veľtrhu sociálnych aktivít je jednak prezentovať sociálne iniciatívy, vytvoriť priestor pre dialóg a vzájomnú výmenu informácií terénnych pracovníkov navzájom, ale takisto vytvoriť priestor pre dialóg a spätnú väzbu medzi akademickým prostredím a praktikmi, medzi iniciatívami a verejnosťou. 

Fórum kresťanských inštitúcií je platforma pre spoluprácu, koordináciu a podporu pozitívnych iniciatív v sociálnej oblasti, vzdelávacej, v oblasti medzinárodnej spolupráce. Našou úlohou je okrem toho prezentovať dobré diela a šíriť dobré správy o zaujímavých a zmysluplných iniciatívach (www.fki.sk) 

Veľtrh prezentuje inštitúcie v oblastiach:

  • Domáca starostlivosť (SKCH, KJS)
  • Práca s deťmi na ulici, práca s rómskymi deťmi (detské centrum MAK, Misijná kongregácia služobníc Ducha sv.)
  • Sociálnoprávna ochrana detí, sprevádzanie detí po odchode z detských domovov, poskytnutie domova a pomoc pri zaradení sa do života deťom po odchode z detských domovov (Úsmev ako dar, Alžbetka n.o.)
  • Starostlivosť o migrantov (SKCH Košice)
  • Sociálna práca pre bezdomovcov a pomoc pri zaradení sa do života (Spoločnosť dcér kresťanskej lásky, Depaul Slovensko, Hľa človek, Spolok sv. Vincenta de Paul, Trnavská univerzita, KJS...)
  • Práca s Rómami (Kolpingovo dielo na Slovensku)
  • Starostlivosť o väzňov (Združenie Matta Talbota)
  • Hospicová starostlivosť, mobilné hospice (Spoločnosť dcér kresťanskej lásky, Nadácia Jozefa Murgaša..)
  • Sociálne poradenstvo (Kolpingovo dielo na Slovensku, Rada pre poradenstvo v sociálnej práci
  • Vzdelávanie a príprava dobrovoľníkov (C.A.R.D.O., Trnavská univerzita, JEV)
  • Rozvojová pomoc (eRko, MVRO, Kolpingovo dielo na Slovensku, SKCH)
  • Vzdelávanie v sociálnej oblasti, ovplyvňovanie legislatívy a kolektívne vyjednávanie (ZKRZ, NKOS)
  • Pomoc pre rodiny, ženy a deti v núdzi, podporné centrá pre matky (APZ, Fórum života, SYSLE, SKCH)


Zdroj: www.dobrovolnictvo.sk, www.fki.sk,

Vydané dňa 17. 10. 2007 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/