Freitag 3. Mai 2024

Bratislavská nemocnica Milosrdných bratov vo vysielaní Českého rozhlasu

Řeholní nemocnice je v Bratislavě velmi vyhledávaná

Nemocnice Milosrdných bratří patří v Bratislavě k nejvyhledávanějším. Ročně ji navštíví přes 217 000 pacientů. A zdaleka nejen proto, že před deseti lety prošla výraznou rekonstrukcí. Byla i prvním nestátním zdravotnickým zařízením na Slovensku po pádu komunismu.
Kríže na stenách, granátové jablko ako logo rehole sv. Jána z Boha na priečelí objektu i vizitkách zariadenia, ale aj členovia rehole slúžiaci priamo medzi lekármi a sestrami ako ošetrovatelia – to sú tri výrazné prvky signalizujúce, že sa nachádzame v nemocnici s rehoľným vedením.

V čom sa líši od iných nemocníc? Naznačuje prior slovenskej komunity Milosrdných bratov Ján Karlík:


Prior Ján Karlík: „Tvoríme jednu veľkú rodinu a spája nás hospitalita. Teda pohostinnosť. Stalo sa nám pred dvoma rokmi, ešte keď som bol vo Viedni, že naša pastoračná rada v nemocnici robila anketu: čo znamená hospitalita pre našich spolupracovníkov. Táto anketa, ktorá sa potom veľmi rýchlo rozšírila aj na ostatné zariadenia v našej provincii, priniesla veľmi zaujímavé výsledky: že naši spolupracovníci aj pacienti pod hospitalitou rozumejú práve rodinnú atmosféru v týchto zariadeniach. Naši spolupracovníci nie sú iba zamestnanci nejakej firmy. Spolupracujú na diele Vykúpenia. Teda sú tu pre chorých a týchto ľudí berú ako našich hosťov.“


Námestníčka tejto nemocnice pre ošetrovateľstvo Marta Gažiová prezradila:


Marta Gažiová: „Pracovať s rehoľníkmi je úžasné, lebo vidíte ten neskutočný dopad na toho pacienta. Ale aj tá spolupatričnosť, aj tá kultúra. Nie je tu zamestnanec, ale spolupracovník.


Vedenie rehole Milosrdných bratov vo všetkých zariadeniach vo svete razí nepísané motto: „Nehovor v práci o svojej viere, ale ži tak, aby sa ťa na ňu pýtali.“ Potvrdzuje to aj riaditeľ ich nemocnice v Bratislave Michal Tinák.


Michal Tinák: „Podieľať sa na charizme svätého Jána z Boha znamená starať sa zodpovedne o tých, ktorí sú zverení. Čiže je to náboj, ktorý Cirkev nesie ďalej na svojich ramenách, nesie to celosvetovo.“


Milosrdní bratia v nemocničnom bufete zamestnávajú aj hendikepovaných a v časti priestorov prichýlili nepočujúcich. Pani Darina Mikulová, ktorá tu má pod palcom registráciu pacientov, ešte dopĺňa, čo robí rehoľnú nemocnicu inou v porovnaní s ostatnými:


Darina Mikulová: „Tí ľudia, keď k nám prídu, väčšinou sú unavení, vystresovaní, potrebujú byť s človekom, ktorý musí vlastne vyžarovať pokoj a dobro, a milosrdní bratia, oni nás učia takému - postoj chvíľa, čiže porozmýšľať si, zvážiť tú situáciu a potom jednať.“


Prínos a devízy cirkevného zdravotníctva zhŕňa skúsený zdravotnícky manažér Svätopluk Hlavačka zo Slovenskej zdravotníckej univerzity.


Svätopluk Hlavačka: „Niektoré charakterové vlastnosti ľudí, ktorí tu pracujú, v tých svetských zdravotníckych zariadeniach treba hľadať a mám pocit, keď do tých zariadení vstupujem, že sa tam skutočne pre pacienta robí veľmi veľa a že tí ľudia tam majú filozofiu, ktorá tam tým pacientom vytvára hodnoty, mnohokrát aj v zmysle psychologickej podpory.“
Môžete si ho vypočuť na tomto mieste:

Zdroj: Český rozhlas, relácia Doteky víry, vysielané 20. 5. 2012, po 22.05 hodine,
autorka príspevku: Andrea Eliášová

 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/