Freitag 17. Mai 2024

Kosačka má pomôcť ľuďom bez domova



Do útulku v Novom Meste chodí denne okolo 100 ľudí, triedia plastový odpad, pestujú rajčiny, papriku, či zemiaky. Kosačka im má pomôcť opäť pracovať. 
NOVÉ MESTO. Nezisková organizácia Domov sv. Jána z Boha na Hattalovej ulici v bratislavskom Novom Meste dnes dostala traktorovú kosačku za takmer 15-tisíc eur. Slúžiť má ako resocializačný nástroj pracovnej terapie v integračnom centre pre ľudí odkázaných na cudziu pomoc.
Toto denné centrum pre ľudí bez domova chce kosačku využívať na pracovnú terapiu klientov. Podľa riaditeľa domova Jaroslava Valacha denne do útulku prichádza okolo 100 ľudí. 

Triedia plast, pestujú rajčiny
Dostanú tu stravu, podľa potreby aj oblečenie, ošetrenie a môžu využívať priestory pre osobnú hygienu. Výnimočnosť tohto sociálneho strediska spočíva v tom, že sem prichádzajú ľudia, ktorí by chceli pracovať. Väčšinou upratujú verejné priestory v mestskej časti. V areáli domova triedia aj plastový odpad, pestujú rajčiny, papriku či zemiaky. Kosačka rozšíri možnosti ich pracovnej aktivity.
Bezdomovci sa majú v lete starať o vyhradené trávnaté plochy vo verejných parkoch a v zime môžu kosačku prispôsobiť na odhŕňanie snehu z chodníkov.
Na kosačku finančne prispela samospráva Nového Mesta, Nadácia Pontis, Rotary klub a spoločnosť Slovak Telekom. Podľa novomestského starostu Rudolfa Kusého (nezávislý) kosačka prispeje k integrácii ľudí bez domova späť do riadneho života.

Ľudia stratili zvyk pracovať
Bratislava zápasí s čoraz väčším prílevom ľudí bez domova. „Je dôležité pomôcť aspoň časti z nich dostať sa zo sveta beznádeje. A práve práca im v tom môže pomôcť,“ dodal Kusý. Vedúci pracovnej terapie Ján Neštrák upozornil, že ľudia, ktorí do centra chodia, často stratili akékoľvek pracovné návyky. Postupne im ich pomáhajú obnoviť, klienti sa musia ich naučiť starať sa o seba. „Ide o náročný beh na dlhú trať, ktorý mnohí nezvládnu. Preto sa tešíme z každého úspechu, keď si náš klient nájde prácu a od jeho zamestnávateľa máme dobré referencie, že sa mu darí,“ zdôraznil. 
„Chodím sem už niekoľko mesiacov. Robím, čo mi povedia, môžem sa najesť, umyť sa. Určite je to lepšie ako sa niekde nudiť,“ vraví Marian, jeden z klientov centra, ktorý sa stará aj o miestnu záhradku, na ktorej práve dozrievajú paradajky a papriky.
Denné centrum pre ľudí bez domova a ľudí odkázaných na cudziu pomoc prevádzkuje Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Milosrdní bratia. „Verím, že traktor bude dlho slúžiť ako resocializačný nástroj pracovnej terapie a my budeme môcť cez pomoc ľuďom v núdzi spoločne vytvárať hodnoty spravodlivosti, pokoja, porozumenia a dobra v našom okolí,“ zdôraznil predstavený slovenskej komunity Milosrdných bratov Ján Karlík. 

Skládka a garáže na Zátiší
Útulok bol otvorený v decembri 2010. Sídli neďaleko lokality skládok a starých garáží, kde prežívali bezdomovci. Ide o ulicu Zátišie v lokalite rodinných domov a bytoviek neďaleko Kuchajdy, kedysi ich tam stálo až 250.
Dnes je ich menej, mestská časť Nové Mesto sa rozhodla, že problematickú lokalitu vyčistí. Kontaktovali majiteľov garáží a garáže so súhlasom na búranie od majiteľov odstránila. Nové Mesto má so Zátiším problémy už roky. Bývalé vedenie mestskej časti investovalo do upratania asi 83-tisíc eur, no skládky vznikali ďalej.
Hovorca mestskej časti Marek Tettinger povedal, že rozvoj lokality brzdí plánovaná výstavba. Mesto tadiaľto chce viesť cestu, ktorá by spojila Račiansku a Vajnorskú. Ľudia, ktorí tu vlastnia garáž, nemohli pre skládky a nelegálnych nocľažníkov garáže využívať a ani predať. „Mali len výdavky na dane, preto privítali, že mestská časť zlikviduje garáže na svoje náklady,“ dodáva Tettinger.



Zdroj: denník Sme, web portál denníka Sme, 18.7. 2012

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/