Freitag 17. Mai 2024

Milosrdní bratia budú pomáhať bezdomovcom vďaka mobilnej ambulancii



Bratislava 6. júla (TASR) – Rehoľa Milosrdných bratov v Bratislave bude môcť ľuďom bez domova pomáhať už aj priamo v teréne. Z Nemecka totiž dostala mobilnú ambulanciu. Ľuďom odkázaným na jej pomoc by mohla začať slúžiť už koncom tohto roka.

Podľa riaditeľa Domova sv. Jána z Boha Jaroslava Valacha takáto služba v hlavnom meste dlho chýbala a ideu preto víta. "Mnohí ľudia si neplatia poistné a preto ich potom žiaden lekár neošetrí. Nehovoriac o tom, že majú zanedbané základné hygienické návyky, v dôsledku čoho majú často žltačku, TBC, svrab a ďalšie kožné choroby, pohlavné ochorenia nevynímajúc," poznamenal. Cieľom takejto služby je teda nielen ošetrovať ľudí z ulice, ale aj chrániť ostatných obyvateľov pred šírením nákazlivých ochorení. "Museli sme na ambulanciu čakať vyše roka, ale začíname robiť všetko preto, aby sme s ňou mohli byť prítomní medzi ľuďmi na ulici, aj keď ešte nemáme k dispozícii dostatok lekárov," doplnil predstavený slovenských Milosrdných bratov Ján Karlík. "Takáto forma pomoci zatiaľ u nás v štáte nie je legislatívne ani ekonomicky pripravená," pripomenul Michal Tinák z rehole. 

Mobilná ambulancia má vybavenie pre základnú lekársku starostlivosť. Je v nej kyslíkový prístroj, mobilné lôžko, lekárnička, stolík s dvoma kreslami na rozhovor lekára s pacientom, umývadlo, nádrž na objem 70 litrov vody, klimatizácia a odkladacie priestory. Ambulanciu reholi darovalo Katolícke mužské združenie prostredníctvom nemeckej komunity milosrdných bratov z Mníchova. Ambulancia v Nemecku slúžila pätnásť rokov a využívali ju na ošetrenia úrazov ľudí bez domova a poskytnutie základnej lekárskej pomoci priamo v teréne. Pomocou nej tak mohli ošetriť najmä množstvo rán. Počas dvoch rokov ambulancia poskytovala aj služby zubára. Ten bol "klientom z ulice" k dispozícii raz týždenne. 

Rehoľa sv. Jána z Boha – Milosrdní bratia prevádzkuje od roku 2010 aj zariadenie v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Klienti sa v ňom môžu umyť, najesť, vymeniť si obnosené šatstvo či dať si ošetriť úraz. V zariadení im tiež pomôžu pri vybavovaní stratených dokladov a majú možnosť zarobiť si aj vreckové v rámci pracovnej terapie v integračnom centre. 

TASR informovala Andrea Eliášová z Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha - Milosrdní bratia. 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/