Dienstag 30. April 2024

Milosrdní bratia spustili projekt pomoci pre bezdomovcov a núdznych

Domov svätého Jána z Boha – zariadenie, aké v Bratislave chýbalo.

O každodennom živote novootvoreného Domova sv. Jána z Boha, ako aj o plánoch do najbližšej budúcnosti sme sa zhovárali s bratom Jánom Karlíkom, predstaveným Hospitálskej rehole Milosrdných bratov, ktorá je iniciátorom i zriaďovateľom spomínaného denného centra. Ôsmeho marca t.r. ho ofi ciálne požehnal aj bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský. 

Vaše zariadenie poskytuje dennú starostlivosť predovšetkým bezdomovcom. Koľko ich sem denne chodí a čo všetko pre nich robíte? 

V našom centre sa v súčasnosti vieme postarať o 70 až 80 bezdomovcov denne. Od pondelka do piatka medzi ôsmou a štrnástou hodinou a v sobotu od druhej do štvrtej popoludní im poskytujeme teplú stravu, základnú hygienu a sociálne poradenstvo. Snažíme sa im teda pomôcť nielen materiálne, ale aj vľúdnym slovom a dobrou radou. Tým, ktorí to potrebujú, zabezpečujeme v rámci našich možností aj oblečenie. Chod centra fi nancujeme z vlastných prostriedkov, milodarov a sponzorských príspevkov. 

Objekt, v ktorom sídli vaše centrum, je bývalá ubytovňa. Poskytujete niektorým vašim „klientom“ aj nocľah?

Vzhľadom na naše zdravotnícke zameranie im ubytovanie poskytnúť nemôžeme. Ale ako som už naznačil, naša snaha sa nekončí poskytnutím zázemia, stravy a možností na osobnú hygienu. Ide nám o to, aby sme týmto ľuďom pomohli vrátiť sa do spoločnosti. Preto ich motivujeme, radíme im, snažíme sa prinavrátiť im určité pracovné návyky, vieru v seba a schopnosti zaradiť sa opäť do života. 

Aká je úspešnosť tejto vašej snahy? 

Mnohí bezdomovci totiž žijú bez strechy nad hlavou aj dlhé roky... Úspešnosť, samozrejme, nie je najvyššia. Darí sa nám resocializovať len malé percento ľudí bez domova. Každý jeden takto zachránený človek je však pre nás obrovským úspechom. 

Priestory, v ktorých sa teraz staráte o sociálne postihnutých ľudí, sú v blízkosti obytnej zóny. Stretli ste sa už s nejakými problémami? 

Našťastie nie. Pravda, robíme také opatrenia, aby k žiadnym problémom, napríklad k hluku či výtržnostiam nedochádzalo. Cítime veľkú zodpovednosť voči obyvateľom okolitých domov, chceme s nimi budovať dobré vzťahy a uchádzať sa o ich priazeň a dôveru. 

Ako ste na tom s aktuálnou kapacitou objektu?

V súčasnosti sme plne vyťažení. Bezdomovci sa v našich priestoroch nemôžu pohybovať úplne bez dozoru a vzhľadom na naše momentálne personálne kapacity sa nemôžeme postarať o vyšší počet návštevníkov. 

Čo by ste chceli odkázať obyvateľom Nového Mesta?

Rád by som sa im v prvom rade úprimne poďakoval, že naše denné centrum prijali na svojom území s toleranciou a pochopením. Našou snahou vždy bude riešiť problematiku bezdomovectva aj v tejto mestskej časti. Momentálne nám chýbajú dobrovoľníci. Preto by som chcel veľmi pekne poprosiť dobrých ľudí, ktorí majú záujem o spoluprácu s nami, a zároveň hodinku či dve voľného času denne, aby sa prihlásili v našom domove u brata Barnabáša, tel. 44458020, alebo na správe Hospitálskej rehole, tel. 59302911. O činnosti a poslaní Milosrdných bratov sa verejnosť dozvie viac z našej internetovej stránky www.milosrdni.eu. Okrem toho radi prijmeme finančnú pomoc dvojpercentnej dane a zachovalú čistú bielizeň. 

Zdroj: Hlas Nového Mesta - časopis obyvateľov Mestskej časti Bratislava - Nové Mesto, č. 4/ 2011, roč. XVIII., str. 7 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/