Donnerstag 28. März 2024

Nebojme sa zhlboka dýchať  a slúžiť Bohu

Bratia a sestry v Kristovi!

 

List sv. Pavla Galaťanom, ktorý sme čítali,  je napomínajúci. Apoštol sv. Pavol  vidí Galaťanov, ako sa vracajú späť k pôvodnému mysleniu. Oni sami boli z kresťanského pohľadu pohanskí , verili mnohým bôžikom. Znovu a znovu ich sv. Pavol upozorňuje, aby sa nevracali späť z dobrej cesty. Ich myslenie je ovplyvnené aj židokresťanmi, ktorí neprijali úplne nové učenie, ale spájajú zákony zo Starej zmluvy s Novou, čo vytvára zmätok v myslení.

 

Do toho nám ešte evanjelium hovorí, že Ježiš prišiel do domu farizeja a neumyl sa, sadol si k stolu, čo bolo úplné narušenie tradícií.  Poučenie pre nás spočíva v tom, že tradície, zvyky treba zachovať, lebo oni nám ukazujú, akou cestou išiel ľud krajiny. Ale čo je dôležité,  treba si všímať aj úmysel svojho vnútorného „nastavenia.“ Ak sa len navonok umývam, ale vo vnútri zostávam starým človekom, nepomôže mi to.

 

Svätý Pavol hovorí, že otroctvo je v tomto: držať sa strnulo zaužívaných zvykov a nedovoliť  nadýchnuť sa nového vzduchu.

 

V dnešný deň  ďakujeme sv. Jánovi XIII., že otvoril okná  Cirkvi, aby sme všetci mohli dýchať čerstvý vánok Ducha svätého, ktorý dáva nádej a silu k novému a vyrastá na koreňoch, ktoré vyrastajú v ľude. Nebojme sa zhlboka dýchať  a slúžiť Bohu. Amen.

 

(Homília prednesená 11. 10. 2016 v Kostole Návštevy Panny Márie – milosrdných bratov v Bratislave )

 

Ilustračné foto: A. Eliášová

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/