Freitag 26. April 2024

O stretnutí sily a slabosti

Torzo sochy sv. Jána z BohaBratia a sestry v Kristovi!

 

Dnes, ako sme počuli, nás Evanjelium poúča o stretnutí  sily a slabosti.  Silný sudca má moc a slabá vdova potrebuje pomoc. Platilo to vždy a platí to až dodnes. Tento vzťah platí aj medzi  Božou mocou a nami, len musíme pokorne uznať svoju slabosť a nedokonalosť a fakt, že všetko, čo máme, je z Božej moci.  Každý z nás má svojich  nepriateľov, Amaleka, a príde na miesto, ktoré sa volá Rafidim - kde sa stretne  slabosť so silou.

Izrael bol  v 1. dnešnom čítaní ten slabý, keď sa spoľahol  na svoje sily. Mojžiš mu pomáhal, držal ruky hore. To znamená- prosil Boha o pomoc.  Skala, ktorou mu podložili ruky a na ktorú si sadol, nám dnes predstavuje aj skalu Kalvárie, na ktorej Pán Ježiš dal svoj život Otcovi za nás.

 

Vidíme, aké je dôležité prepojenie práce a modlitby, spolupráce medzi ľuďmi.  Niektorí ľudia sa modlia, aby niekde inde úsilie druhých malo úspech.  Svätí otcovia vyzývajú ľudí k modlitbe za pokoj a mier. Často sa takto podarí zastaviť vojny a katastrofy.  Môže prísť únava, sklamanie, aj ke´d vyvíjame aktivitu. Lebo sme slabí. Ale vedomie, že iní ľudia, iný človek sa modlí a prosí Pána Boha, dáva znovu silu konať dobro.

 

Nikdy neustávajme v konaní dobra, nenechajme sa zviesť rečami o lenivosti a vyčerpaní, ale sa zastavme sa, chváľme Pána za dary života.  Deň Pána-nedeľa je príležitosťou ďakovať Pánovi zato, že môžeme šesť  dní pracovať a siedmy odpočívať - v neustálej činnosti na zemi, kým neprídeme k Otcovi.

 

(Homília prednesená 16. 10. 2016 v Kostole Návštevy Panny Márie – milosrdných bratov v Bratislave na 29. nedeľu v liturgickom období cez rok)

 

Ilustračné foto: archív rehole torzo sochy sv. Jána z Boha –zakladateľa rehole

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/