Donnerstag 28. März 2024

Výnimočný dar pre našu nemocnicu – unikátny mobilný dezinfikátor vzduchu

Obdobie pandémie prinieslo do slovenských nemocníc aj nové formy ochrany pacientov a zdravotníkov. Naša Univerzitná nemocnica s poliklinikou  milosrdných bratov v centre Bratislavy získala v minulých dňoch darom dva nové moderné prístroje – dezinfikátory vzduchu.

Spoločná fotografia vedenia nemocnice, rehole a darcov i zástupcov VÚB banky
Vďaka tomuto prístroju sa pacienti môžu cítiť pri pobyte v našej nemocnici bezpečne.
Vedenie nemocnice a rehole so zástupkyňou Nadácie VÚB banky pri podpise zmluvy.
Záber z odovzdania daru pre nemocnicu.
Brat Richard s Luciou Mackovou z Nadácie VÚB banky.
Brat Richard Jombík OH vysvetľuje.
Chvíľa po podpise zmluvy.
Prístroj vo vstupnej hale nemocnice.

 

Ten najnovší prevzalo vedenie nemocnice a Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha v minulých dňoch za účasti Ing. Martina Kochana , majiteľa firmy Media Comp, Lucie Mackovej z Nadácie Všeobecnej úverovej banky (VÚB), hovorkyne VÚB banky Lucie Luptákovej. Darcami unikátneho prístroja, ktorý už do dvadsiatich minút dokáže zbaviť priestory škodlivých vírusov, sú platforma Kto pomôže Slovensku, advokátska kancelária Havel Partners, ako aj individuálni darcovia. Prístroj Novaerus Defend 1050 sa do obdobia pandémie na Slovensku vôbec nepoužíval. Jeho devízou a benefitom je  rýchla a efektívna dezinfekcia vzduchu najmä vo väčších priestoroch s vysokým rizikom infekcie, prístroj likviduje všetky druhy odolných a rezistentných baktérií.                                                                                                                                                                   

Nemocnica milosrdných bratov v Bratislave uvítala formu tohto výnimočného daru, pretože ako povedal riaditeľ nemocnice JUDr. Michal Tinák pri preberaní daru, „dezinfekcia priestorov je trvalá úloha. Myslím si, že keď s darom budeme pracovať ako dobrí hospodári, budeme sa snažiť, aby prístroj fungoval 24 hodín denne a v určitých časových intervaloch ho presunieme do ďalších priestorov, využijeme ho tak počas doby jeho životnosti na sto percent. Nechceme byť alibisti, že sme splnili to, čo nám kázal zákon, chceme reálne poskytnúť maximum toho, čo sa dá, aby sme to uľahčili všetkým ostatným.“ JUDr. Michal Tinák vyzdvihol obetavú službu lekárov a zdravotníkov počas pandémie. „Nenašiel sa ani jeden, ktorý by bezdôvodne povedal, že nemôže slúžiť, mám pocit, že sme obstáli, ale to neznamená, že sme si vydýchli, lebo to nebezpečenstvo ešte stále máme v podvedomí, je reálne, že sa opätovne vráti. Preto prístroj bude naplno využívaný v nemocnici. Veľmi pekne ďakujem za tento dar.“

Podľa priora bratislavskej komunity milosrdných bratov Richarda Jombíka OH pandémiu sme mnohí prežili prvýkrát ako čosi nové, ale v histórii vývoja Cirkvi nie sú epidémie  ojedinelý jav. Pripomenul, že už prvý dezinfikátor výrazne pomohol našej nemocnici. „Ľudia, ktorí tu pracujú, boli oveľa pokojnejší. Kým neputoval prístroj z oddelenia na oddelenie, boli všetci v istom napätí a potom zrazu, keď vnímali prístroj na oddeleniach, bolo evidentné, že  sa cítili istejšie, ba možnože až bezpečnejšie v nemocnici, než vonku.“

Námestníčka riaditeľa nemocnice Helga Mareková ešte prezradila, že na používanie prístroja vytvorila nemocnica harmonogram, v rámci ktorého putuje v časových intervaloch po oddeleniach a priestoroch, ktoré čistí. „Tam, kde prístroj bol, cítiť, že vzduch je čistejší,“ uviedla. Personál sa najprv naučil prístroj obsluhovať, manipulovať s ním, pacienti ho dnes často môžu vídať aj vo vstupnej hale nemocnice, kde je pohyb ľudí najväčší.

 

Ako funguje unikátna novinka?

 Ing. MartinKochan z firmy Media Comp, ktorá unikátny prístroj na Slovensko dováža upresnil, že jeho výrobu zabezpečujú v Írsku a funguje na báze  nízkoenergetických plazmových žiaričov, pričom je vybavený troma vysokoúčinnými filtrami a vysokoefektívnym ventilátorom. „Všetky tieto stupne zabezpečujú to, aby vzduch, ktorý prefiltruje  prístroj, vychádzal očistený a eliminovaný o akúkoľvek vírusovú časticu. Vo vzduchu teda takmer nič neostáva, čo by mohlo ohroziť zdravie pacientov a personálu,“ vysvetlil Ing. M. Kochan. Podľa jeho slov je poskytnutie dezinfikátora príspevkom firmy k bezpečnosti a ochrane zdravia v zmysle motta: neriešiť následok, ale prevenciu. „Tá je mnohokrát dôležitejšia. Tieto prístroje boli použité aj priamo v čínskom Wuchane, v epicentre nákazy Covid – 19. Ale nezameriavajme sa len na túto nákazu, môže prísť čokoľvek iné,“ konštatoval INg. M. Kochan.

Námestník riaditeľa našej nemocnice pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. František Špaček doplnil: „Novému daru sa veľmi tešíme, lebo konečne naplníme to, že tie najkritickejšie oddelenia, akými sú oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny a operačné sály budú mať svoj vlastný prístroj a na iných oddeleniach môžeme používať v striedavom režime tento prístroj.  Využitie vidím nielen pre diagnózu Covid - 19, ale pre akúkoľvek vírusovú infekciu a baktériu, teda po celý rok.“ V súvislosti s pomocou Nadácie VÚB banky jej hovorkyňa Lucia Luptáková objasnila: „Nadácia VÚB banky cítila potrebu venovať sa práve ochrane zdravia už v začiatkoch pandémie, preto sme hneď začali zbierať financie spolu s iniciatívou Kto pomôže Slovensku. Tým, že naša materská banka je talianska, dlhšiu dobu sme sledovali, čo sa deje tam a akonáhle sa objavil prvý prípad na Slovensku, tak sme si povedali, že sa nato nemôžeme len tak pozerať. Zakúpili sme najprv respirátory a potom na základe odporúčania lekárov sme objavili  unikátne dezinfikátory vzduchu. Začali sme zháňať financie na tieto prístroje a na Slovensku ich už je viac. Veľmi sa tešíme, že budú pomáhať nielen v situácii spojenej s koronavírusom, ktorá v súčasnosti vyzerá dobre, ale aj v súvislosti s ďalšími situáciami, ktoré na pacientov a zdravotníkov číhajú.“ Lucia Macková z Nadácie VÚB k tomu doplnila: „Moje veľké želanie je, aby ľudia, ktorí budú v blízkosti prístroja, sa cítili oveľa bezpečnejšie, šťastnejšie, aby boli hlavne zdraví a aby mali istotu, že sú v nemocnici, kde sa nemusia báť nákazy.“ Potvrdzuje sa, že čisté a bezpečné prostredie bez vírusov je dnes pre zdravotníkov a pacientov v nemocniciach prioritou. Prinášame aj fotogalériu z prevzatia daru pre nemocnicu a jeho umiestnenie v nemocnici, ako aj reportáž, ktorú o tejto téme odvysielalo Rádio Lumen.

 

Andrea Eliášová, foto: autorka

 

 

Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100
Telefon: 02 57887-111

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111 - recepcia

 


  

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK 811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777 - Konvent

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/