Donnerstag 28. März 2024

Ďalšia výdatná pomoc z dobročinnej zbierky pre Domov sv. Jána z Boha

Aj v tomto roku sa opäť konala  dobročinná„Tesco zbierka“, v rámci ktorej mohli dobrodinci v Bratislave podporiť  Domov sv. Jána z Boha. Podľa informácií jeho riaditeľa Svena Šovčíka sa vyzbieralo 1039 kg potravín.

Zľava brat Márius, brat Richard, sestra Laura a Sven Šovčík.

 Zľava brat Márius, brat Richard, sestra Laura a Sven Šovčík.

 

„Na mieste zbierky sme boli od rána od 9.00 hodiny do 20.00 hod. Tento rok sme vyzvali ľudí, že okrem trvanlivých potravín a drogérie môžu darovať aj sladkosti, lebo vlani sme robili mikulášske balíčky pre deti z detského domova v Kremnici, tak sa nám sladkosti zišli.  A boli sme aj v tomto smere v zbierke veľmi úspešní. V porovnaní s vlaňajšou zbierkou sa síce na váhu vybralo menej kíl tovaru, ale hodnotovo to bolo viac. Dôležité pre nás je, že ľudia sa zapojili a vo veľkej miere nám pomohli. Samozrejme, pred kampaňou na zbierku sme vysvetľovali ľuďom, čo je zmyslom tejto pomoci, vysvetľovali sme poslanie nášho zariadenia,“ vysvetlil S. Šovčík. Podľa jeho postrehu medzi dobrodincami dominovali dôchodcovia a mladé rodiny s deťmi. Na otázku, ako naloží Domov s darmi, S. Šovčík odpovedal: „My denne poskytujeme obed osemdesiatim klientom a tie darované potraviny určite využijeme na tento účel a vyzbierané sladkosti pôjdeme osobne odovzdať opäť deťom v detskom domove v Kremnici. Našťastie máme veľké skladové priestory, takže vyzbieranú pomoc máme kde uložiť. Každý ročník zbierky je z roka na rok lepší, lebo  vzrástla informovanosť ľudí o zbierke, darcovia už vedia, o čo v nej ide.“

 

Spolupráca viacerých organizácií

Sven Šovčík zároveň ocenil dobrú organizáciu podujatia aj zo strany Bratislavskej arcidiecéznej charity. „Neboli sme v rámci podujatia konfrontovaní so žiadnou negatívnou skúsenosťou,“uzavrel riaditeľ Domova sv. Jána z Boha. Išlo už o šiesty ročník podujatia (konalo sa 24. 11. 2018 v obchodnom dome Tesco na Kamennom námestí v centre Bratislavy), ktoré spoločne s uvedeným obchodným reťazcom organizuje aj Bratislavská arcidiecézna charita (pod záštitou Slovenskej katolíckej charity). Opäť výrazne  pomohli aj dobrovoľníci a aktívne sa zapojili aj spolupracovníci Domova sv. Jána z Boha a rehoľa milosrdných bratov, ktorá zariadenie spravuje. Z vyzbieranej potravinovej i drogériovej pomoci dokáže Domov sv. Jána z Boha v Bratislave až niekoľko mesiacov v roku variť pre takmer stovku klientov (denne, okrem víkendov) teplé obedy a poskytovať im kvalitné sociálne či hygienické služby. Okrem Domova sv. Jána z Boha pomohla zbierka aj ďalším organizáciám, pretože celkove prebiehala tri dni a ako informovala Veronika Bush,  riaditeľka komunikačného oddelenia Tesco na Slovensku, počas troch dní sa spoločnosti  podarilo  vyzbierať  až 147 ton potravín a drogériového tovaru v hodnote 210-tisíc eur. Generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Erich Hulman zasa uviedol, že „tento rok pomohli Slovenskej katolíckej charite zákazníci Tesco predajní vyzbierať potraviny v 64 pobočkách po celom Slovensku.“Na organizovaní zbierky participovali  okrem už uvedených organizácií aj Potravinová banka Slovenska,  Depaul Slovensko, Evanjelická Diakonia ECAV Slovensko a OZ Vagus. Ľudia v rámci zbierky darovali najmä múku, olej, cukor, soľ, ryžu, konzervy, strukoviny, cestoviny, šampóny, sprchové gély, či toaletný papier.

 

Andrea Eliášová

snímka: archív riaditeľa Domova sv. Jána z Boha

 

Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100
Telefon: 02 57887-111

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111 - recepcia

 


  

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK 811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777 - Konvent

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/