Donnerstag 28. März 2024

Svedectvo sestry Laury

„Robte dobro a robte ho dobre!“   Sv. Ján z Boha

 

Keď som pred dvoma rokmi začala pracovať v dennom centre pre Ľudí v núdzi, ktoré patrí reholi milosrdných bratov v Bratislave, veľmi ma oslovila myšlienka sv. Jána z Boha, ktorý je zakladateľom tejto rehole. Môžeme konať dobro, ale či ho robíme dobre, je otázne. Asi najlepšie to zistíme pri večernej reflexii a spytovaní svedomia, alebo aj po ovocí je vidieť...

 

Sestra Laura v službe.
Pri triedení šatstva.
Kríž v Domove sv. Jána z Boha

Každé ráno so svojimi kolegami začíname prácu v našom oratóriu  modlitbou a prosbou o potrebné milosti a požehnanie pre seba, ale aj pre všetkých, ktorí k nám počas dňa prídu, pre tých, ktorí nás obdarovávajú, ale aj za tých, ktorí k nám nenájdu cestu z akýchkoľvek dôvodov.  Uvedomujeme si, že sme JEHO predĺženou rukou, JEHO milujúcim a milosrdným srdcom, láskavým pohľadom...Každý deň je pre nás novou šancou a možnosťou pre konanie dobra. Je to výzva, skutočná výzva! Ešteže sa tieto Božie prívlastky vzťahujú aj na nás vo vzťahu Boha k nám ak ide o Božiu lásku a  milosrdenstvo. Nie je ľahké naplniť túto Božiu výzvu. Zvlášť teraz, keď sa blíži zima a s ňou aj väčšie napätie z oboch strán, keď je všade neistota kvôli pandémii, keď riešime kde zohnať kuchára, kto nám pomôže pri sprísnených opatreniach, akými sú meranie teploty, striekanie dezinfekcie a iné. A nie je vždy ľahké naplniť túto Božiu výzvu, keď ľudské tendencie sú posudzovať, mať predsudky, zaškatuľkovať človeka a možno ani nedať šancu.... Aj ja som s tým veľakrát konfrontovaná a sama pred sebou zahanbená. No teda, nie je také jednoduché robiť dobro a robiť ho ešte aj dobre. Možno mi dajú za pravdu aj moje spolusestry, ktoré pracujú tiež v tejto oblasti či už s rómskou komunitou na Orechovom dvore alebo na charite v Přerove na Morave.

 Ja by som sa chcela podeliť o skúsenosti  a prácu v Domove sv. Jána z Boha, o ktorom som sa zmienila už vyššie. Je to denné nízko-prahové centrum v Bratislave kde denne prichádza okolo 80 a viac ľudí bez domova. Keďže hospitalita je základnou charizmou milosrdných bratov, tak aj toto centrum je nazvané Domovom, v ktorom sa snažíme vytvoriť atmosféru domova a podmienky, ktoré človek bežne má doma - možnosť sa najesť, osprchovať, oholiť a ostrihať, zaobliecť, oddýchnuť si počas dňa, posedieť si a prečítať  si nejakú knihu, spoločne sa pomodliť.

 

Domov sv. Jána z Boha je otvorený v pracovných dňoch od 8.00 do 15.00 hod. Pri vstupe na recepcii si naši ľudia môžu nahlásiť služby, ktoré chcú u nás využiť. Majú možnosť si oprať šatstvo v práčke a sušičke, hoci je to obmedzené počtom, ručne sa dá prať počas celého dňa. Môžu sa osprchovať, ostrihať, oholiť, ošetriť a raz za týždeň využiť šatník. Toto všetko poskytuje stredisko osobnej hygieny. Každý deň podávame teplú stravu, možnosť sociálneho poradenstva a tiež aj pracovnej terapie.

 

V Bratislave nie sme jediným denným centrom, ktoré sa stará o ľudí bez domova alebo sociálne znevýhodnených. Aj sestry Matky Terezy sa venujú týmto ľuďom a poskytujú aj ubytovanie načas tým, ktorí sú chorí. Je tiež niekoľko kresťanských organizácii, ktoré v určité dni v určitom čase pravidelne podávajú jedlo, ošetrenie a šatstvo. Vnímam, že je veľa aj menších organizácií a  jednotlivcov, ktorým nie sú ľahostajní ľudia v uliciach. Ja osobne som veľmi vďačná aj farským spoločenstvám a jednotlivcom, ktorý pre nás robia zbierky šatstva, ale ja drogérie, čistiacich a hygienických prostriedkov. Pravidelne prichádza pomoc z Rajca, Budmeríc, Šurian...„Chorých a chudobných budete mať medzi sebou vždy...“, povedal samotný Ježiš.

 

Sv. Otec František nás neustále vyzýva k pomoci a všímaniu si ľudí na okraji spoločnosti, migrantov a tých, ktorí možno ani nemajú schopnosť zaradiť sa do normálneho, bežného spôsobu života. V dnešnej dobe je veľmi jednoduché dostať sa do zlej situácie, ktorá dokáže človeka pripraviť o všetko. Stačí si vziať hypotéku, úvery, rôzne pôžičky a prísť o prácu aj kvôli Covidu, nezamestnanosti, alebo ochorieť, stratiť životného partnera....a spúšťa sa lavína psychickej lability, neschopnosti, depresií a potom alkoholu. A ulice sa zapĺňajú ľuďmi, o ktorých by sme si asi nikdy ani nepomysleli, že mohli takto dopadnúť. Za každým človekom je osobitný príbeh. V mojej práci sa denne učím trpezlivosti a najmä neposudzovať a neodsudzovať. A to je výzva! Práve to: AKO ROBIŤ DOBRO A ROBIŤ HO DOBRE.

 

Sr. Laura Vlčáková, členka Misijnej kongregácie Služobníc Ducha svätého (SSpS)

Foto: archív rehole

Zdroj: web portál SSpS

 

 

  • navimg17887displayCimg.png
  • instagram4.jpeg
  • navimg17885displayCimg.png
DOMOV SV. JÁNA Z BOHA, n.o.
Hattalova 1070/6
831 03 Bratislava - Nové Mesto
IČO: 45735816
DIČ: 2023258809
Mob. 0911 447 060
Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/