Samstag 20. April 2024

Zbierka pre Domov sv. Jána z Boha: v rúškach a priniesla vyše pol tony darov

V tohtoročnej dobročinnej potravinovej zbierke, ktorá sa konala 21. novembra v obchodnom dome Tesco na Kamennom námestí v centre Bratislavy venovali dobrodinci a zákazníci Tesca Domovu sv. Jána z Boha v Bratislave 607,4 kg potravín a hygieny v hodnote 1293, 28 €.

Dobrovoľníčky - Erika a sestra Katka.
Dobrovoľníčky, ktoré rozdávali ľuďom letáky.
Jedna z darkýň.
Krabice sa postupne zapĺňali darmi.
Ľudia rôzneho veku sa pristavili.
 

Je to zhruba o polovicu menej, ako vlani a po minulé roky, ale  zariadenie, ktoré prevádzkuje Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha – milosrdných bratov ďakuje všetkým, ktorí takto pomohli Domovu opäť poskytovať stravu a hygienu pre ľudí v núdzi a bez prístrešia aj ďalší rok. Vďaka týmto darom totiž môže Domov sv. Jána z Boha na okraji Bratislavy v mestskej časti Nové Mesto denne poskytnúť obed zhruba osemdesiatim klientom. Išlo už o 8. ročník najväčšej potravinovej a drogéristickej zbierky na Slovensku, ktorá sa stala tradíciou. Dary od dobrodincov zbierali spolupracovníci Domova sv. Jána z Boha spolu s malým počtom dobrovoľníkov. Darcovia  darovali predovšetkým trvanlivé potraviny (ryžu, cestoviny, strukoviny, múku, cukor, soľ, kávu, čaj, olej, zaváraniny,) alebo drogériový tovar (prostriedky na pranie, toaletné potreby, tovar z oblasti hygieny).  Okrem Slovenskej katolíckej charity, organizácií Depaul Slovensko,  Vagus  a Tesca  boli partnermi projektu v tomto roku aj Potravinová banka Slovenska a Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku. Zbierku sprevádzala výzva: „ Záleží nám na Vianociach ľudí v núdzi. Darujte aspoň jeden z odporúčaných produktov a pomôžte ľuďom v núdzi.“

 

Z atmosféry zbierky

Počas zbierky sa na stanovišti obchodného domu v centre Bratislavy  vystriedalo niekoľko dobrovoľníkov, a to v čase od 11.00 hodiny do 19.00 hodiny. Väčšina dobrodincov, ktorí vložili do košíkov pre Domov sv. Jána z Boha svoj dar, v ankete prezradila, že ich motivovala najmä snaha pomôcť tým, ktorí majú ešte menej, než oni. Iní sa priznali, že v súčasnej situácii pandémie a núdze nemôžu prispieť v takej hodnote, v akej by sami chceli, ale len menším darom. Misijná sestra Laura Vlčáková, ktorí slúži v Domove sv. Jána z Boha takto zhodnotila priebeh a výsledok zbierky: „Vďaka všetkým ľuďom, ktorí sa s nami podelili o dobrá. Nazbierali sme asi tridsať banánových krabíc darov od ľudí, veľmi sa tomu tešíme. Myslím, že budeme mať z čoho variť počas celého roka. Dobrodinci sú v našich modlitbách, každé ráno totiž začíname prácu modlitbou a ďakujeme za všetkých darcov každého dňa. Ľudia majú aj v dnešnej dobe veľké srdce. Mnohí nám priali úspech v tom, čo robíme. Chceme, aby ľudia ešte viac poznali naše zariadenie a jeho službu. Ďakujeme aj samotnému Tescu, že túto možnosť dáva charitatívnym organizáciám.“ Rehoľná sestra Katrin, ktorá je sociálnou pracovníčkou v Domove sv. Jána z Boha, vnímala službu počas zbierky takto: „Všimla som si, že mladí ľudia, aj starí ľudia sú štedrí.  Skôr mi chýbala medzi dobrodincami generácia päťdesiatnikov, ale možno je to len môj súkromný dojem. Starí ľudia- dobrodinci však podľa mňa nesú v sebe posolstvo v zmysle: daj a Pán Boh Ti dá dvakrát toľko. Tak som to vnímala.  Z týchto darov ani zrnko ryže, či soli nevyjde nazmar, potreba je veľmi veľká. To, že človek má o druhého záujem, je to najdôležitejšie aj v rámci tejto zbierky, a či sa to udeje cez dar mydla, potravín, nie je až také podstatné. Mávame v Domove sv. Jána z Boha tzv. duchovné štvrtky a zvykneme sa za všetkých dobrodincov modliť. No  ja som sa aj dopredu, pred zbierkou, modlila za tých, ktorí nám prídu niečo darovať, aby mali mäkké srdce a otvorené oči pre ľudí, ktorí sú či v núdzi alebo trebárs aj  svojho suseda, ktorý potrebuje pomoc.“

Prior bratislavskej komunity milosrdných bratov brat Richard Jombík  vyjadril však aj určité výhrady k tohtoročnej zbierke, pretože sa podľa neho konala v čase stále platiaceho zákazu zhromažďovania a teda aj šírenia možných vírusov v dobe pandémie. Ako uviedol, keby  do tejto iniciatívy vstúpil štát a podporil predajne, aby oni mohli svoje prebytočné tovary  venovať práve charitatívnym organizáciám, predišlo by sa sústreďovaniu veľkého počtu ľudí na jednom mieste počas zbierky. A zároveň tiež boli podľa jeho slov charitatívne organizácie týmto vtiahnuté do toho,  aby si sami našli dobrovoľníkov, ktorí boli ochotní „strážiť“ potraviny.

 

Anketa s darcami a dobrovoľníkmi

Pán Ľubor z Bratislavy, ktorý prispel do zbierky, na otázku, čo ho k tomu viedlo, odpovedal: „Chcem pomôcť ľuďom. Keď mám nadbytok, tak treba dať aj druhým. Predpokladám, že táto pomoc ide bezdomovcom, potrebujú sa aj holiť, aj jesť. Mám dobrý pocit z pomoci ľuďom, ktorí nemajú kde bývať a mohli do toho spadnúť aj nie vlastnou vinou.“ Pani Viera zasa takto zdôvodnila snahu prispieť do zbierky: „Sú ľudia, ktorí majú menej, než ja.“ Rehoľná sestra Scholastika, ktorá pomáhala ako dobrovoľníčka,  ocenila dobrosrdečnosť a ochotu dobrodincov. Rehoľná sestra Simeona zasa rozdávala ľuďom v obchodnom dome letáčiky o dobročinnej zbierke s potrebnými informáciami a k tejto forme služby uviedla: „Som rada, že môžem pomôcť alebo aspoň sprostredkovať pomoc chudobným. Aj maličké dobro je dobro. Každá maličkosť môže prispievať k dobru druhým, môžeme to ponúknuť Bohu a on to už premení.“ Na rozdiel od iných ročníkov sa tohtoročná zbierka pomoci konala v rúškach.

 

Andrea Eliášová, foto a audio: autorka

  • navimg17887displayCimg.png
  • instagram4.jpeg
  • navimg17885displayCimg.png
DOMOV SV. JÁNA Z BOHA, n.o.
Hattalova 1070/6
831 03 Bratislava - Nové Mesto
IČO: 45735816
DIČ: 2023258809
Mob. 0911 447 060
Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/