Donnerstag 28. März 2024

Benefičným koncertom sme podporili Milosrdných bratov v Papue – Novej Guinei

23. októbra 2016 na Misijnú nedeľu konal sa v našom kostole Milosrdných bratov benefičný misijný koncert, ktorým sme chceli podporiť misijné dielo našich bratov v Papue – Novej Guinei.


Hlavným hosťom podujatia bola vokálna skupina SKLO, ktorá už po tretí rok vystúpila v našom kostole bez nároku na honorár.

Benefičný misijný koncert sa konal v kostole MIlosrdných bratov v Bratislave.
Členovia skupiny SKLO tesne pred začatím koncertu- v príprave na podujatie.
Členovia slupiny SKLO dostali od priora rehole aj malé darčeky ako poďakovanie za ochotu vystúpiť bez nároku na honorár.
Na úvod i záver podujatia sa prítomným prihovoril prior rehole- brat Richard Jombík OH.
Posedenie členov skupiny a ich blízkych po vystúpení.
V slávnostnom programe vystúpil aj režisér Peter Weinciller, ktorý prečítal misijné posolstvo pápeža Františka.
Záber zo spoločeného posedenia po koncerte.

Krásna stará hudba v ich podaní, ale aj černošské spirituály boli krásnym „misijným darčekom“ pre prítomných, ktorým sa v úvode i na záver podujatia prihovoril brat Richard Jombík OH, súčasný prior slovenskej komunity Milosrdných bratov. V programe zaznelo aj posolstvo Sv. Otca Františka k Svetovému dňu misií (ktoré pripájame nižšie) a ktoré prečítal režisér Peter Weinciller. Okrem toho predniesol aj básne z pera Štefana Sandtnera (Daj mi duše) a Svetloslava Veigla (Blahoslavenstvá).


Súčasťou podujatia bola misijná dobročinná zbierka určená na podporu výstavby formačného centra pre Milosrdných bratov v Papue – Novej Guinei. Generálny delegát pre Áziu a Oceániu a severnú Ameriku, brat Jozef, požiadal totiž všetky rehoľné provincie cez generálnu kúriu o pomoc pri vybudovaní centra pre formáciu mladých bratov v oblasti Ázie a Oceánie. Na tento účel je potrebných vyzbierať 192 956 eur. Všetky prijaté peniaze budú zaslané na účet rehole v Ríme, odkiaľ sa bude stavba centra financovať.


Milosrdní bratia v Novej Guinei

 

Do oblasti Novej Guinei prišli Milosrdní bratia v r.1971 a boli tam zapojení do rôznych apoštolských projektov - najmä na pozíciách zdravotníkov, pri liečbe závislých ľudí, spolupracovali s psychiatrickou klinikou v Madangu. Od roku 1980 začala rehoľa prijímať viacero nových povolaní. Dnes v Madangu žije 12 Milosrdných bratov, mesto má takmer 28 000 obyvateľov. Má silnú katolícku komunitu. Obyvatelia žijú najmä z predaja výrobkov na miestnych trhoch. Chudobní sú podporovaní najmä kresťanskými inštitúciami. Spomínaná dobročinná zbierka má za cieľ postaviť nový dom pre záujemcov o vstup do rehole, pretože súčasná budova je v nevyhovujúcom technickom stave a preto povolania, ktoré sa objavujú, nemôže rehoľa plne rozvíjať. Kandidáti dostávajú najprv formáciu na Filipínach, školastikát absolvujú práve v Madangu. Nové formačné centrum je preto pre rehoľu veľmi dôležité. Školastici, ktorí sa vracajú z Filipín do Madangu, aby tam pokračovali vo formácii, potrebujú zázemie pre život, ktorý si zvolili, aby mohli slúžiť iným.

Sme radi, že v rámci nášho benefičného koncertu sa podarilo vyzbierať pre spomínanú misiu 160 eur.


Všetkým darcom a dobrodincom srdečné Pán Boh zaplať!

 

Tí, ktorí chcete podporiť tento projekt, tak môžete urobiť aj uhradením dobrovoľného príspevku na č. účtu: IBAN AT 26 1200 0223 1021 2911.

 

Sme vďační skupine SKLO za jej vklad do tohto projektu a podpory našich misijných diel!

 

Celý článok si môžete prečítať tu: Posolstvo Svätého Otca Františka k Svetovému dňu misií(pdf) 322 kB 

 

Reportáž z koncertu, ktorú odvysielala TV Lux v premiére 27. 11.206 si môžete pozrieť cez nasledovný link (od 17.10 minúty do konca):

http://www.tvlux.sk/archiv/play/11137

 

Andrea Eliášová
foto: autorka

Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100
Telefon: 02 57887-111

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111 - recepcia

 


  

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK 811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777 - Konvent

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/