Freitag 19. April 2024

V našej nemocnici sme začali so Školou hospitality

Členovia Pastoračnej rady našej nemocnice a niektorí ďalší zdravotníci absolvovali 21. septembra 2016 Školu hospitality. Ide o vzdelávaciu aktivitu, počas ktorej sa spolupracovníci rehole v rámci celej provincie vzájomne zdieľajú, ako dnes v zariadeniach Milosrdných bratov čo najlepšie šíriť odkaz a príklad sv. Jána z Boha – zakladateľa rehole.

Cenné rady v rámci Školy hospitality nám priniesol z Rakúska pán Dominik Hartig (v strede záberu).
Pohľad na účastníkov Školy hospitality- nechýbal ani provinciál rehole páter Joachim OH a prior Richard OH (vpravo).
 

Najprv sa účastníci podujatia cez „videopríhovor“ bývalého generálneho predstaveného rehole pátra Donatusa Forkana OH oboznámili s jeho pohľadom na hospitalitu (vľúdny prístup k pacientom) a jej aktuálne výzvy v súčasnosti. „Dielo sv. Jána z Boha sa každý rok dostáva k viac ako 20 miliónom ľuďom na celom svete, vo viac ako 50 krajinách, v ktorých rehoľa vykonáva svoju činnosť. Nikto nevedel predpovedať tento „neskutočný vývoj“, keď Ján z Boha začal v Granade svoje dielo lásky  v posledných rokoch svojho života, pred svojou smrťou v r.1550. Pri všetkom, čo dnes robíme, nás sprevádza a povznáša presvedčenie, že naším nasadením lásku sv. Jána z Boha uvidia a zažijú ľudia, ktorým slúžime,“ povedal Donatus Forkan OH.

 

Svedectvo provinciála Joachima

 

Potom prítomným súčasný provinciál Rakúskej provincie rehole, pod ktorej správu patria aj slovenskí milosrdní bratia, brat Joachim Mačejovský OH rozpovedal svoj príbeh povolania. Pripomenul: „V provincii máme okolo 28 zariadení, práca s ľuďmi je to najťažšie.“ Apeloval:  „Ošetriť pacienta kvalitatívne, to je jedna vec. Ale priviesť ho k spokojnosti, to je iná vec. Nejde o to, aby sme boli najlepší, ale aby pacienti a ich príbuzní boli spokojní. Pri všetkých požiadavkách treba zostať ľuďmi..Pacient niekedy zabudne povedať slovíčko ďakujem, ale rád sa vracia.“ Na záver svojho svedectva vyzval provinciál prítomných: „Chcem vás povzbudiť do budúcnosti v hľadaní spoločných riešení.“ Prior bratislavského konventu milosrdných bratov Richard Jombík OH vystúpil s prednáškou o tom, čo dnes znamená slúžiť chorým a byť im k dispozícii. Upozornil nato, že aj zdravotníci, ktorý s chorými pracujú, sa niekedy môžu ocitnúť v kríze. Diskusiu vzbudila téma o vzťahu a súvislosťami medzi milosrdenstvom a spravodlivosťou. „Čo je dôležité pre fungovanie spoločného domu? predovšetkým vzájomné porozumenie,“ uviedol prior Richard na margo fungovania nemocnice. Prítomným sa prihovoril aj Dominik Hartig,  zodpovedný za formáciu v školách hospitality Rakúskej rehoľnej provincie. Svoj príhovor predniesol aj  riaditeľ bratislavskej nemocnice milosrdných bratov JUDr. Michal Tinák. Zaspomínal si na spoluprácu s pátrom Fabiánom Máčejom OH, ktorý pomáhal obnoviť dielo milosrdných bratov na Slovensku po páde komunizmu.  „Čo povedal, to platilo. Vždy mi ukazoval, aby sme si uvedomovali hodnotu času, ktorý máme.“ Zároveň konštatoval, že práve bratislavská nemocnica milosrdných bratov bola vlani vyhodnotená  zdravotnými poisťovňami ako druhá v poradí   z hľadiska kvality. „Túto vizitku tejto kvalitnej práce vystavili  pacienti, o ktorých sa staráme.“ JUDr. M. Tinák pripomenul tiež, že pre mnohých sa stala nemocnica aj miestom, kde zažili obrátenie – pred odchodom na večnosť.

 

Podnety pre službu v nemocnici

 

Dominik Hartig pripomenul aj Rok milosrdenstva. „Svätý Ján z Boha zažil, čo je Božie milosrdenstvo a túto zažitú lásku odvzdával iným,  píše sa o ňom, že bol doslova „opitý“ láskou Boha. Nemal žiadne peniaze a spolupracovníkov, ,keď otvoril dve veľké nemocnice. Vidíme, s akou intenzitou pomáhal. Denne navštevoval sv. omšu, uviedol D. Hartig.“

Počas práce v skupinách sa prítomní zamýšľali nad otázkami: keby prišiel medzi nás dnes svätý Ján z Boha- čomu by sa potešil, čo by pochválil, čo by naopak, hodnotil negatívne a k čomu by nás motivoval? Po diskusii k tejto téme a zdieľaní každý zúčastnený napísal osobný list svätcovi, v ktorom sa vyznal, čo mu najviac leží na srdci. O mesiac  každý svoj list v zalepenej obálke, ako bol aj odovzdaný , dostane späť, aby zreflektoval to, čo napísal. Vyvrcholením podujatia bola sv. omša, ktorú slúžil prior Richard OH a udelil všetkým svoje požehnanie.

Školy hospitality by mali pokračovať a mali by ich absolvovať aj ďalší zamestnanci a spolupracovníci rehole z nemocnice.

 

Andrea Eliášová, foto: autorka

Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100
Telefon: 02 57887-111

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111 - recepcia

 


  

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK 811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777 - Konvent

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/