Freitag 19. April 2024

Spomíname na zosnulého Mons. Zimowského a jeho návštevu

Uprostred júla nás zastihla správa o skone Mons. Zygmunda Zimowského, predsedu Pápežskej rady pre pastoráciu v zdravotníctve. Mali sme možnosť privítať ho aj v našej bratislavskej Univerzitnej nemocnici s poliklinikou milosrdných bratov a bola to pre nás veľká česť.

 

 

Mons. Zimowski  našu nemocnicu prvý raz navštívil v r.2011, celebroval  svätú omšu v našej nemocničnej kaplnke a po nej navštívil niektoré oddelenia a stretol sa s hospitalizovanými pacientmi, personálom nemocnice i s dobrovoľníkmi, vypomáhajúcimi v službe chorým. Vo svojej homílii vtedy zdôraznil osobu, poslanie i utrpenie ctihodného Jána Pavla II., „pápeža, ktorý bol trpiacim medzi trpiacimi a ktorý odovzdal svetu zmysel a silu spásonosného utrpenia“.

 

Prítomnosť Mons. Zimowského sme v našej nemocnici zažili ešte raz,  7. júna 2014, keď sa za jeho účasti  na pôde nášho historického refektára konalo zasadnutie Valného zhromaždenia Európskej federácie združení katolíckych lekárov (FEAMC). Táto organizácia práve na našej pôde oslávila 50. výročie svojho vzniku a činnosti

.

Páter Ján Ďačok SJ, známy slovenský jezuita pôsobiaci v Ríme, ktorý ho sprevádzal počas návštev na Slovensku a úzko s ním spolupracoval, ho označil za veľkého priateľa Slovákov.

Náhly odchod vzácneho človeka – kňaza a veľkého priateľa Slovákov je veľkou stratou, najmä pre jeho obetavosť a všetko dobré, čo robil pre rozširovanie Božieho kráľovstva. Na druhej strane nás jeho náhly odchod napĺňa nádejou, že už sa teší z Božej blízkosti vo večnom kráľovstve a oroduje za Cirkev a jej potreby.

 

Prior slovenskej komunity milosrdných bratov Richard Jombík OH poslal v tejto súvislosti  zástupcom Pápežskej rady pre pastoráciu v zdravotníctve i predsedovi rady pre pastoráciu v zdravotníctve pri Konferencii biskupov Slovenska  sústrastný telegram.

Naša fotogaléria vám pripomenie vzácne chvíle, ktoré  prežil na pôde našej nemocnice milosrdných bratov.

 

Andrea Eliášová, foto: autorka

 

V čase druhej návštevy Mons. Z. Zimowského v našej nemocnici ho sprevádzal vtedajší prior brat Joachim Mačejovský OH.Nechýbal pritom ani riaditeľ nemocnice JUDR. M. Tinák, námestník MUDr. F. Špaček a páter J. Dačok SJ.
Mons. Zimowski počas zasadnutia Európskej federácie združení katolíckych lekárov v našej nemocnici-r.2014
Spoločná fotografia s vatikánskym hosťom, vedením nemocnice, rehole a účastníkmi zasadbutia Európskej federácie združení katolíckych lekárov vznikla v r.2014 v našej Rajskej nemocničnej záhrade.
Spoločná fotografia z r.2014 v Rajskej záhrade našej nemocnice pripomína vzácne chvíle.

Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100
Telefon: 02 57887-111

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111 - recepcia

 


  

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK 811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777 - Konvent

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/