Samstag 20. April 2024

Putovali sme na najstaršie pútnické miesto na Slovensku

Dňa 16. júla t.r. sa konala prvá celoslovenská púť zdravotníkov na Skalku pri Trenčíne, ktorá je najstarším pútnickým miestom u nás. Miesto pôsobenia pustovníkov Andreja Svorada a Benedikta bolo príležitosťou pre hlbšie uvedomenie si poslania zdravotníka v dnešnom svete.

 

Žiaľ, slávnostnej bohoslužby na tomto posvätnom mieste sa už nemohol zúčastniť pôvodne plánovaný hosť – otec arcibiskup Mons. Zygmund Zimowski, predseda Pápežskej rady pre zdravotníctvo, ktorého si Pán života a smrti povolal dňa 13. júla t.r. do večnosti vo veku 67 rokov.  Zastúpil ho delegát  páter Ján Ďačok SJ, ktorý pôsobí v Ríme.

 

Svedectvá z nemocnice i hospicu

 

Púť zvolal pomocný biskup Prešovskej eparchie Milan Lach SJ, ktorý je predsedom Rady pre pastoráciu v zdravotníctve pri Konferencii biskupov Slovenska. Pred bohoslužbou zazneli tri podnetné svedectvá. Kňaz, otec Pavol, ktorý sedem rokov slúži v trenčianskej nemocnici ako duchovný, sa podelil o nasledovné slová: „Táto služba mi ukazuje, ako veľmi ľudia potrebujú Boha.  To, čo ma však trápi, je strach mnohých veriacich z prijatia sviatosti pomazania chorých. Mnohí ju nesprávne chápu ako posledné pomazanie symbolizujúce blížiaci sa odchod do večnosti.“ Otcovi Pavlovi pomáha v tejto službe aj 15 rozdávateľov sv. prijímania a rehoľné sestry – szatmárky. Ocenil význam nemocničných kaplniek, ako miest, kam chodia ľudia pre povzbudenie i posilu.  „V trenčianskej nemocnici sa duchovná služba vykonáva už 19 rokov. Predtým sem kňazi chodievali iba na požiadanie veriacich. Kaplnku v našej nemocnici sme posvätili pred štyrmi rokmi, je zasvätená Ježišovmu srdcu, pribudla aj denná svätá omša,“ dozvedeli sme sa od otca Pavla.

 

Sestra Gorazda z rehole szatmárok  pracovala niekoľko rokov v trenčianskom hospici a vyznala sa: „Život je dar a treba ho chrániť.“ Pripomenula, že prvá lekárka, ktorá začala slúžiť v ich hospici, ho prirovnávala k pôrodnici. „Pán ma dlho pripravoval na službu zomierajúcim. Chvíle, keď som sa o nich starala, boli obohacujúce. Pochádzam zo Skalky pri Trenčíne, rodičia nás často brávali už v detstve na pohreby, odmalička som tak získavala vedomie o posledných chvíľach človeka na tejto zemi. Naším hospicom „prešlo“ už mnoho ľudí a som vďačná Pánovi, že som mohla byť žiačkou v tejto škole ľudskosti,“ uzavrela svoj príhovor sestra Gorazda.

 

Profesor MUDr. Jozef Glasa zo Slovenskej zdravotníckej univerzity vo svojom príhovore k pútnikom uviedol: „Myslím si, že naše zdravotníctvo prechádza  krízou a krížovou cestou.  Robí každý deň veľa dobrého, ale má veľa a veľké problémy. My- kresťanskí zdravotníci sa budeme za každú dušu zodpovedať.. V 90.-tych rokoch sme mali obrovské nádeje a zistili sme, že dnes sme veľmi rozdelení. Zdravotníctvo je dnes namiesto kultúry života symbolom kultúry smrti.“

 

Spomienka na priateľa Slovákov

 

Páter Ján Ďačok v homílii pripomenul osobnosť Mons. Zimowského: „ Arcibiskup Zimowski veľmi túžil prísť na Skalku už vlani. Slovensko navštívil dvakrát: najprv v čase, keď sa významného životného jubilea dožil Otec kardinál Jozef Tomko (v r. 2011) vystúpil na pôde univerzity v Košiciach. Dával najavo, že Slovákov má úprimne rád.“ Páter Ďačok sa potom venoval aj príkladu milosrdného samaritána z evanjelia, v tomto podobenstve môžeme podľa neho objavovať Ježišovu jemnú, ale dôslednú pedagogiku. Hovoril aj o potrebe záujmu o chorých a o možných spôsoboch rastu samotných zdravotníkov vo svojom povolaní. „Byť blížnym znamená stáť blízko druhému. Vlastným zmyslom zdravotníckeho prostredia  je služba chorému a slabému. Je to služba životu. Mnohé zdravotnícke zariadenia na svete prevádzkuje Cirkev a realizuje v nich lásku milosrdných samaritánov. Je to obrovský potenciál. Pápež František hovorí o tomto prostredí ako o kultúre prijatia, rešpektu a služby,“ vysvetlil páter Ján Ďačok SJ. Podľa neho byť dobrým zdravotníkom nebolo ľahké v žiadnej dobe. „Ale svätý Pavol povzbudzuje: Všetko môžem v tom, ktorý ma posilňuje.“ Upozornil na niekoľko vzorov pre sféru zdravotníctva:  sv. Lukáša, sv. Kozmu a Damiána, sv. Josefa Moscatiho i Janu Berettovú- Mollovú. Lekárom a zdravotníkom adresoval aj toto povzbudenie: „ Nedajte sa znechutiť nikým a ničím, ani finančným nedocenením, ani nepochopením, ani maniermi tej či onej politickej strany.  Pán vidí do srdca každého človeka. Majme odvahu niesť štafetu milosrdného samaritána v prítomnosti aj budúcnosti.“

 

Éra kresťanského zdravotníctva

 

Prior – brat Richard Jombík OH v príhovore k spolupracovníkom z nemocnice milosrdných bratov zdôraznil, že púť na Skalku je dôkazom, že nastáva éra kresťanského zdravotníctva, že v dobe, v akej žijeme a ktorá je plná rôznych nástrah a liberálnych tendencií, budú ľudia čoraz viac vyhľadávať práve kresťanské nemocnice ako miesta uzdravovania tela i duše, ako miesta skutočnej nádeje a ohľaduplnej, dôstojnej starostlivosti.

 

Po bohoslužbe bola možnosť uctiť si relikvie svätých mučeníkov  Kozmu a Damiána, ktorí boli známi už v kresťanskom staroveku.  Cirkev si ich uctieva ako patrónov lekárov a  farmaceutov. Púte sa zúčastnilo okolo 400 pútnikov.

 

Andrea Eliášová

foto: autorka

 

Darinka Mikulová a Marianka Pažitná-obetavé spolupracovníčky z nemocnice milosrdných bratov.
Pohľad na časť pútnikov.
Prior - brat Richard OH po pútnickom výstupe.
Pútnici zostupujúci ku kostolu.
Tešili sme sa na prechod Svätou bránou - miestom milostí.

Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100
Telefon: 02 57887-111

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111 - recepcia

 


  

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK 811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777 - Konvent

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/