Mittwoch 24. April 2024

Výnimočná udalosť v reholi milosrdných bratov- kňazská vysviacka brata Richarda OH

V dňoch 25. a 26. 6. 2016 sme prežívali v Hospitálskej reholi sv. Jána z Boha i v našej bratislavskej nemocnici milosrdných bratov výnimočnú udalosť. Bola ňou  kňazská vysviacka a primičná svätá omša brata Richarda Jombíka OH, nášho priora. Obe slávnosti sa konali  v Kostole Návštevy Panny Márie v Bratislave.

 

Ako uviedol novokňaz v poďakovaní, odkedy prvý raz videl v kostole  slúžiť bohoslužbu, túžil sa stať kňazom a žehnať. Brat Richard Jombík čakal 49 rokov na kňazskú vysviacku. Pripravoval sa na ňu dlhoročným štúdiom i službou medzi chorými, núdznymi a ľuďmi bez domova. Na obrade vysviacky, ktorý viedol bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský, nechýbali milosrdní bratia z Rakúska, Maďarska i Čiech. Rehoľní bratia v zahraničí mohli sledovať obrad vysviacky a primícií aj cez internetové vysielanie. Úprimnú radosť z novokňaza vyjadril v príhovore aj provinciál Rakúskej provincie milosrdných bratov, rodák z Košíc, Joachim Mačejovský OH, keďže slovenská komunita bratov patrí práve pod správu rakúskej provincie. Počas primičnej bohoslužby bol slávnostným kazateľom Mons. Vladimír Thurzo, ktorý pripomenul novokňazovi slová pápeža Jána Pavla II. o potrebe neustálej modlitby a opory Ducha svätého v kňazskej službe. Výnimočnosť udalosti podčiarkuje fakt, že od roku 1938 nebol v rámci Rakúska, Maďarska i Česka vysvätený žiaden milosrdný brat za kňaza, pretože členovia Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha vstupujú do rehole predovšetkým s túžbou slúžiť chorým a chudobným, najmä ako ošetrovatelia a zdravotníci. Charizmou rehole je totiž hospitalita – pohostinná láska k blížnym, opusteným, ľuďom na okraji spoločnosti. „Kňazské povolanie je milosť a tajomstvo,“ prezradil novokňaz, ako vníma udelený dar. Riaditeľ bratislavskej nemocnice milosrdných bratov JUDr. Michal Tinák doplnil: „Mimoriadne sa teším z tejto udalosti, pretože v našej nemocnici máme aj onkologické oddelenie i oddelenie pre dlhodobo chorých. Poskytovanie starostlivosti teda niekedy končí aj odchodom do večnosti a vítam to, že brat Richard bude pacientom k dispozícii  kedykoľvek, aj v noci, aj s možnosťou odpustiť im hriechy.“ Brat Richard mal celý rad gratulantov, ktorý mu zo srdca prišli zablahoželať k vysviacke. Obrad vysviacky slávnostne hudobne dotvoril zbor milosrdných bratov a ich spolupracovníkov z Rakúska a primičnú bohoslužbu zasa hudobne obohatil desaťčlenný súbor Chorus seraphicus s umeleckým vedúcim Jánom Malovcom, pričom na organe hral pán Cyril Gális a spevom sprevádzali aj speváci Peter Koma, Eva Gregorová a Viliam Solčány. Všetci prítomní sa zhodli, že išlo o krásny duchovný zážitok, obe slávnosti zanechali u účastníkov hlboké dojmy. Štúdio Lux ich pre nás zaznamenalo aj na DVD záznam. Obetavý pán František Majda s celým tímom spolupracovníkov zabezpečoval aj internetové vysielanie slávnosti pre milosrdných bratov v zahraničí. Atmosféru podujatí pripomína aj naša fotogaléria.

 

Andrea Eliášová

Fotografie: Filip Kunák

 

Brat Ján a brat Peter.
Brat Richard Jombík OH v hlbokom duchovnom sústredení
Gratulácia po vysviacke od sestier z Kongregácie sestier Božského Vykupiteľa.
Chvíľa poďakovania po primičnej bohoslužbe.
Ján Malovec so súborom Chorus seraphicus slávnostne dotvorili primičnú bohoslužbu brata Richarda OH.
Jeden z darov pre novokňaza-socha rehoľného patróna sv. Richarda Pampuriho od majstra rezbára Juraja Mertuša.
Momentka z obradu kňazskej vysviacky.
Na obrad vysviacky prišli aj rehoľné sestry zo zahraničia.
Novokňaz - brat Richard v sprievode MOns. biskupa F. Rábeka a MOns. V. Thurza - slávnostného kazateľa -predprimičnou sv. omšou.
Novokňaz s rektorom kostola milosrdných bratov vdp.Stanislavom Vrbom.
Obrad vysviacky i primícií pre nás na DVD zaznemanávali obetaví ľudia zo štúdia Lux.
Okamih úplného odovzdania sa Bohu.
Okamihy meditácie a vďačnosti aj po východe z kostola.
Otec biskup Mons. F. Rábek v tichom pohrúžení do modlitby.
Pohľad na slávnostné občerstvenie.
Pohľad na slávnostnú výzdobu v kostole milosrdných bratov.
Predstavený z Brna Martin Macek OH a bratom Lokášom v kostole - v zápale príprav slávnosti.
Primiciant -brat Richard pri svojej prvej bohoslužbe.
Príprava v sakristii pred primičnou bohoslužbou brata Richarda OH.
Riaditeľ našej nemocnice JUDr. Michal Tinák pri čítaní Božieho Slova.
Sestry Matky Terezy medzi gratulantmi.
Slávnostná torta.
Svätiteľ - Mons. Stanislav Zvolenský, v pozadí vedenie provincie a spolubratia.
V zábere mamička novokňaza-pani Jombíková -prvá zľava, s rodinou.

Námestie SNP 10
814 65 Bratislava
Telefon: 02 57887-100
Telefon: 02 57887-111

UNIVERZITNÁ NEMOCNICA S POLIKLINIKOU MILOSRDNÍ BRATIA, S.R.O.

Námestie SNP 10 SK

814 65 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7111 - recepcia

 


  

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK 811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777 - Konvent

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/