Donnerstag 25. April 2024

Z 1. stretnutia spoločenstva „Angulo“

Dňa 14.1. 2013 sa na pôde refektára Milosrdných bratov konalo 1. stretnutie spoločenstva Angulo, na ktorom sa zišli niekoľkí dobrovoľníci, priatelia a spolupracovníci Rodiny sv. Jána z Boha. 

Rehoľa Milosrdných bratov chce aj takouto formou pravidelných mesačných stretnutí ponúknuť záujemcom účasť na jej duchovných dobrách. V Európe funguje viacero takýchto spoločenstiev združených okolo milosrdných bratov a ich diel. Meno „Angulo“, podľa ktorého nesú názov, je odvodené od mena jedného z prvých a najvernejších spolupracovníkov sv. Jána z Boha. Rehoľa milosrdných bratov na Slovensku chce prostredníctvom nich – v modlitbe, dialógu a vzájomnom zdieľaní sa hlbšie rozvinúť charizmu hospitality a duchovne podporiť činnosť a službu svojich diel.
V úvode 1. stretnutia milosrdný brat Richard Jombík OH – vedúci spoločenstva najprv v krátkosti oboznámil prítomných s históriou Hospitálskej rehole sv. Jána z Boha a jej pôsobením na Slovensku i cieľmi spoločenstva Angulo. Pripomenul, že pred vyše dvadsiatimi rokmi práve milosrdný brat Fabian Mačej pripravil cestu, aby sa rehoľa za pomoci spolupracovníkov mohla rozvíjať u nás aj po páde komunizmu. Brat Richard informoval o snahe „Angula“ rozvíjať sa ako rodina, modliť sa za diela milosrdných bratov – napr. aj obetovaním svojej práce, radostí i ťažkostí, čo predstavuje duchovnú spoluúčasť na diele hospitality. S prítomnými ďalej rozvíjal otázku periodicity stretnutí, formy vzájomných zdieľaní sa, ako aj predstáv o fungovaní spoločenstva. 
Po ňom sa ujal slova riaditeľ bratislavskej nemocnice milosrdných bratov JUDr. Michal Tinák, ktorý uvítal činnosť „Angula“ ako snahu žiť dokonalejšie charizmu sv. Jána z Boha a napĺňať naďalej jeho odkaz: „Robiť dobro a robiť ho dobre.“ Prior bratislavského konventu milosrdných bratov Ján Karlík OH vo svojom príhovore k prítomným zdôraznil potrebu stretávať Pána Ježiša v chorých a iných ľuďoch a deliť sa o takéto svedectvo pre povzbudenie ďalších. Potom na stretnutí každý z prítomných povedal pár slov o sebe i konkrétnej túžbe, prečo cíti potrebu zapojiť sa do činnosti „Angula“ a akou formou chce pomáhať. Stretnutie prítomní ukončili modlitbou k sv. Jánovi z Boha a k sv. Archanjelovi Rafaelovi, ktorý je duchovným patrónom slovenskej komunity milosrdných bratov. Ďalšie stretnutie sa uskutoční 12. februára podvečer. 

Andrea Eliášová ilustračné foto (sv. Ján z Boha s dieťaťom Ježišom) internet 

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/