Dienstag 23. April 2024

Biskup J. Haľko požehnal obnovený Kostol milosrdných bratov v Skalici

Obnovený Kostol Najsvätejšej Trojice v Skalici, známy ako Kostol milosrdných bratov, požehnal v nedeľu 13. januára 2013 bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko. Na sviatok Krstu Krista Pána privítal všetkých prítomných skalický dekan Roman Stachovič, ktorý zároveň poďakoval za akúkoľvek pomoc pri oprave chrámu. Nasledoval obrad požehnania kostola, nového ambónu, oltárneho kríža a prítomných. 

Vo svojom príhovore sa biskup Haľko zamýšľal nad vetou z evanjelia „toto je môj milovaný Syn, jeho počúvajte“. Svätú omšu hrou na organe sprevádzal sekretár bratislavského arcibiskupa metropolitu Mons. Stanislava Zvolenského a bývalý skalický kaplán Lukáš Uváčik. Na slávnosti sa zúčastnilo množstvo kňazov, rehoľné sestry, členovia rehole Milosrdných bratov z Bratislavy- prior bratislavského konventu brat Ján Karlík OH a brat Richard Jombík OH, ďalej predstavitelia Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, ktorá má v priestoroch kláštora svoje sídlo a desiatky veriacich. 

Generálnu opravu interiéru kostola urobili od septembra do decembra minulého roka pod vedením dekana Stachoviča. Robotníci opravili omietky, elektroinštalácie a osvetlenie, celý kostol bol nanovo vymaľovaný. Súčasťou prác bol aj pamiatkový výskum. Do kostola zakúpili nový elektronický organ, vymenili kúrenie, zakúpili nové koberce, ambón a oltárny kríž. Farnosť investíciu financovala z vlastných prostriedkov, zo zbierok veriacich a z príspevku rehole Milosrdných bratov. 

Kostol Najsvätejšej Trojice bol postavený v rokoch 1645 – 1652. Bol postavený v polovici sedemnásteho storočia v barokovom slohu ako evanjelický kostol. V tom istom storočí (1671) ho však mesto pridelilo jezuitom. O presbytérium a loretánsku kaplnku ho rozšírili karmelitáni, ktorý tento kostol prevzali v roku 1700. Rehoľníckemu staviteľovi Athanásiovi (vlastným menom Martin Witwer z Tirolska) bola vzorom pri stavbe loretánskej kaplnky Pražská Loreta. 

Súčasťou kostola je aj Loretánska kaplnka. Po skončení pôsobenia rehole karmelitánov zrušených Jozefom II. v roku 1786 od roku 1797 mesto zverilo kostol a kláštor reholi Milosrdných bratov, ktorý vybudovali nemocnicu a pôsobili v Skalici do roku 1955. V súčasnosti v kostole vykonávajú duchovnú správu kňazi pôsobiaci vo farnosti. V roku 1982 prebehla oprava exteriéru aj interiéru kostola a v roku 2006 bola zrealizovaná výmena strešnej krytiny.



Zdroj: TK KBS, Ľudovít Košík, foto: archív rehole MB v Bratislave a internet - Slovakia travel 

Kostol milosrdnych bratov

Z interiéru kostola Mb v Skalici

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/