Donnerstag 28. März 2024

VIANOČNÉ POSOLSTVO GENERÁLNEHO PREDSTAVENÉHO Z RÍMA 2012

„Ľud, čo kráča vo tmách, uzrie veľké svetlo“ (Iz 9,1)

VŠETKÝM ČLENOM RODINY SVÄTÉHO JÁNA Z BOHA


Milí bratia,
milé spolupracovníčky a spolupracovníci,
milí priatelia,

Vianoce sú časom radosti, v ktorom slávime narodenie Ježiša, Božieho Syna. Vianoce sú príbehom nevídaného gesta hospitality. Boh sa rozhodol stať sa človekom. Stal sa človekom ako dieťa, ktoré prichádza na svet v biednych jasliach v Betleheme, ktoré ale svojím svetlom navždy osvetlí a rozháňa tmu a temnotu ľudí na celom svete.
Tajomstvo, ako sa Boh stal človekom, ktoré na Vianoce oslavujeme, znamená, že Boh sa v Ježišovi stal človekom, inými slovami: Boh sa na Vianoce solidarizoval s realitou a osudom človeka, jeho slabosť a biedu vzal na seba, predsa nie aby v nej s človekom zostal zajatý, ale aby ho vyslobodil a vykúpil. Aby to bolo ešte presnejšie povedané: Na Vianoce zostupuje Boh k človekovi, aby ho vyzdvihol k sebe. Niektorí preto vidia vo Vianociach nielen Boha, ako sa stáva človekom, ale aj človeka, ako sa stáva Bohom.
Toto je jadrom Radostnej zvesti, ktorú na Vianoce slávime. So slávením vianočných sviatkov udržujeme túto spomienku živú: že Boh sa stále s novou starostlivosťou a láskou skláňa k ľuďom, obzvlášť ku chorým, biednym a vyžadujúcim pomoc.
Predsa, príchod Spasiteľa sa nepostaral všade o radosť, mnohí sa o tom vôbec nedozvedeli a pre mnohých iných to bolo bezvýznamné. Tak prišlo dieťa Ježiš počas jednej chladnej noci na svet, v jasliach, lebo nikde inde nebolo miesta. Pre mnohých sa teraz opakuje tá istá história: alebo o tom nič nevedia, alebo neveria, že dieťa z chudobnej rodiny môže priniesť svetlo do sveta, kde, ako sa zdá, hospodárska kríza, vojny, chudoba, hlad, egoizmus, nerovnosť, choroby a smrť majú posledné slovo.
A napriek tomu sú Vianoce radostným časom, časom svetla a nádeje. Otvorme naše srdce dieťaťu Ježišovi, tak ako to predovšetkým robila Mária jeho matka, ktorá ho vo svojom lone prijala a bezpodmienečne milovala, ako pastieri, ktorým anjeli oznámili dobrú zvesť, ako traja králi, ktorí nasledovali hviezdu až k Božiemu dieťaťu. Oni boli všetci naplnení radosťou a spoznali veľkú milosť, ktorá vyžarovala z dieťaťa z jasieľ.
Prežime vianočné dni s tou istou radosťou. Ona nám pomôže obnoviť a oživiť našu vieru, k čomu nás Jeho Svätosť pápež Benedikt XVI. v Roku viery, ktorý práve slávime, neúnavne pozýva. Tak objavíme, nielen objavíme, ale konkrétne prežijeme, že dieťa, ktoré v Betleheme prichádza na svet, je našou záchranou, je svetlom, ktoré osvetľuje tmu vo svete, daruje ľudstvu nádej a chorým zdravie. Že toto dieťa je schopné liečiť naše najhlbšie rany a slabosti a je jediným svetlom, ktoré daruje večný život. S týmto dieťaťom na našej strane nepotrebujeme mať strach pred ničím: „Pán je moje svetlo a moja spása, koho sa mám báť?“ (Ž 27,1)
Chcem, aby sa toto posolstvo svetla a nádeje rozliehalo v reholi a v celej rodine svätého Jána z Boha a aby táto ozvena dosiahla najmä nám zverených ľudí a ich rodiny. Božia hospitalita nepozná žiadne hranice. Od nás závisí, či dovolíme dieťaťu Ježišovi vstúpiť do našich sŕdc, do našich komunít a do našich rodín.
Mnohí prinášali Božiemu dieťaťu dary. Najkrajší darček, aký môžeme dieťaťu Ježišovi urobiť, je hospitalita bez hraníc, ako ju žil náš svätý zakladateľ. Obráťme sa preto obzvlášť v týchto dňoch pohostinnosťou k ľuďom, ktorí sú osamelí, chorí, alebo potrebujú inú formu pomoci. Som si istý, že nám k tomu nebude chýbať príležitosť. Konajme ako Milosrdný Samaritán, zastavme sa vo vnútri, konajme ako Ján z Boha, ktorý nešetril obeťami, aby pomohol človeku v núdzi. Toto je svetlo Vianoc, ktoré rozháňa temnotu, toto je dar, ktorý privádza Božie dieťa k úsmevu.
Prajem všetkým bratom, spolupracovníčkam a spolupracovníkom, čestným členom a priateľom rehole, ako aj všetkým pacientom a ich rodinám radostné Vianoce a šťastný nový rok. Pre všetkých, ktorí strávia Vianoce v našich domoch mám špeciálne prianie: pacientom a ich rodinám prajem, aby narodenie Pána bolo pre nich svetlom plným nádeje. Bratom a spolupracovníkom, ktorí strávia sviatky po boku nám zverených osôb, zo srdca ďakujem za ich službu. Táto konkrétna služba cez Vianoce je najsilnejšou formou vyjadrenia hospitality.
V mene generálneho vedenia a bratov a spolupracovníkov generálnej kúrie prajem všetkým radostné Vianoce plné svetla a nádeje.


Fráter Jesús Etayo O.H. generálny prior, v Ríme 17. 12. 2012 


Rafael Santi: Sixtínska Madona (1513- 1514) 

















Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/