Dienstag 16. April 2024

MUDr. František Špaček a brat Richard OH o skúsenosti z „pápežskej návštevy“

Námestník riaditeľa našej Univerzitnej nemocnice s poliklinikou milosrdných bratov v Bratislave MUDr. František Špaček i prior bratislavskej komunity milosrdných bratov brat Richard OH  sa podelili o svoje reflexie z „dobrovoľníckej skúsenosti“, ktorú zažili počas návštevy pápeža Františka v Šaštíne (15.9.2021).

 

Ako je známe, Sv. Otec navštívil Slovensko v dňoch 12.-15.9.2021. Naša nemocnica mala v Šaštíne svoj dobrovoľnícky tím, spoločne s Maltézskymi rytiermi (viď fotografia).

Prior rehole milosrdných bratov brat Richard Jombík OH o tom hovoril v katolíckom Rádiu Lumen po návšteve pápeža Františka. V prílohe pripájame aj audio ukážku rozhovoru s ním z Rádia Lumen.

 

 Skúsenosť námestníka nemocnice

„Bol to zážitok plný dojmov, poznačený dobou, v ktorej sa návšteva konala. V každom prípade, vidieť  naživo námestníka Ježiša Krista  a vypočuť si jeho  hlboké  myšlienky bol veľký  duchovný zážitok. Rovnaký pocit som mal z pútnikov, ktorí aj s deťmi prespávali  v jednotlivých sektoroch, aby pápeža mohli stretnúť, ako aj  rôzne postihnutých ľudí, ktorí  napriek  hendikepom  neváhali dôjsť do Šaštína. V našom sektore   pre  zdravotne znevýhodnených sa našťastie nič vážnejšie nestalo. Bolo to aj vďaka precíznej príprave  a nepretržitej pomoci našich zdravotníkov a dobrovoľníkov, ktorí po celý čas  dohliadali, aby ľudia mali na hlave pokrývky, keď pálilo slnko, aby mali dostatok tekutín a pomáhali tiež   pútnikom   pri používaní   toalety pri príchode a odvoze .

Ako všade, tak aj pri tak náročnej príprave v relatívne krátkom čase vznikla aj tu situácia, kedy  pravdepodobne zlou  koordináciou  boli  ZŤP (zdravotne ťažko postihnutí) pútnici odklonení  na najvzdialenejšie parkovisko od sektoru ZŤP a ZŤP parkovisko,  ktoré bolo  takmer pri vchode do areálu, zívalo po celý čas prázdnotou. Dobrovoľníci  však   spolu s rodinnými príslušníkmi a samotnými  „ZŤP pútnikmi“  situáciu nakoniec zvládli, dodržal sa aj časový harmonogram uzatvárania sektorov a tak si  mohli  všetci pútnici „užiť“ blízkosť pápeža, prechádzajúceho  v papamobile,“ prezradil  MUDr. František Špaček, námestník riaditeľa Univerzitnej nemocnice s poliklinikou milosrdných bratov v Bratislave.

 

Brat Richard OH o osobnosti pápeža Františka

A ako zhodnotil návštevu Sv. Otca predstavený bratislavskej komunity milosrdných bratov – brat Richard Jombík OH pre Rádio Lumen? Ktorý z príhovorov pápeža Františka ho najviac zasiahol? Vypočujte si tu: (audio, mp3 formát).

 

Pripájame aj niekoľko fotografií k danej téme.

Pápež František sa modlí pred ikonou Klokočovskej milostivej Madony v Prešove.
Privítanie Sv. Otca chlebom a soľou v Prešove.
Sv. Otec priamo v kuchyni Exercičného domu sv. Ignáca v Prešove.
Sv. Otec prišiel pozdraviť slovenských jezuitov.
Vítanie Sv. Otca na Slovensku.
Z liturgie sv. Jána Zlatoústeho v Prešove,kde zažil pápež František srdečné prijatie aj grékokatolíkmi.
Budova nemocnice milosrdných bratov s vlajkami počas pápežskej návštevy.
Námestník riaditeľa UNsP MUDr. František Špaček.
Náš dobrovoľnícky tím v Šaštíne počas pápežovej návštevy.
Nemocnica milosrdných bratov v Bratislave počas návštevy Sv. Otca Františka - ozdobená zástavami.

 

Andrea Eliášová,

 foto: autorka,  archív brata Richarda OH, Rádio Vatikán,  archív Spoločnosti Ježišovej

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/