Freitag 19. April 2024

Zaplnená Rajská záhrada: mimoriadny záujem o koncert Solamente naturali

Rajská záhrada bratislavskej Nemocnice milosrdných bratov večer 9. augusta o 20.30 hod. „praskala vo švíkoch.“ O ďalší z cyklu  letných benefičných koncertov bol totiž mimoriadny záujem, aj keď pre zdravotné komplikácie umeleckého vedúceho vystúpil známy súbor Solamente naturali  v obmedzenom počte: s husľami Samuel Mikláš a na klavíri hrala Magdaléna Pažitná.

Chvíľa pre príhovory organizátorov podujatia
Pohľad na časť publika počas koncertu
Prior konventu brat Richard a riaditeľ nemocnice JUDr. Michal Tinák počas príhovorov
Účinkujúci umelci Samuel Mikláš a Magdaléna Pažitná
Úvodný príhovor umelcov na pódiu
V publiku malo Solamente naturali svojich fanúšikov
Večerná atmosféra koncertu
Z atmosféry koncertu
 

Zazneli skladby Heinricha Ignaza Franza Bibera, Thomassa Albinoniho, Arcangela Corelliho, Giulia Cacciniho, Alfreda Schnittkeho, Henryho Purcella a Leonarda Vinciho. Diváci a poslucháči  podporili aj benefičný charakter podujatia: dobrovoľné vstupné bolo určené pre misijný projekt rehole milosrdných bratov vo Venezuele – Stôl chudobných a tiež na opravu historického organu v bratislavskom kostole milosrdných bratov. Koncert sa uskutočnil v špecifickom prostredí pôvodne barokovej záhrady, ktorá je širokej verejnosti sprístupnená iba počas tohto výnimočného letného cyklu, inak slúži predovšetkým pacientom z Nemocnice milosrdných bratov a ich príbuzným na relax počas liečby, hospitalizácií. Súbor pre starú hudbu  Solamente naturali vznikol v r. 1995 a jeho špecifickosť vyplýva z ojedinelého prístupu k interpretácii hudby 17. a 18. storočia. Spolupracuje aj so zahraničnými umelcami, vystúpil už na mnohých prestížnych festivaloch v mnohých krajinách. Ako po uvedenom koncerte povedal riaditeľ Nemocnice milosrdných bratov JUDr. Michal Tinák: „Som mimoriadne rád, že sa dnešný koncert  uskutočnil, že sme ním mnohých ľudí  potešili. Videl som aj otvorené okná pacientov, ktorí počúvali na izbách a chodbe, čiže myslím, že naše koncerty spĺňajú cieľ, hlavne duchovný, morálny, ale aj ten finančný. Pretože takto  podporíme tých, ktorí potrebujú naše srdcia a našu finančnú  pomoc. Takéto benefície majú mimoriadny význam: ľudia vedia, že niekto nás potrebuje a máme vnútornú povinnosť mu pomôcť. Zosobníme sa s tým a nestávame sa nečinnými. Najväčšou hodnotou je, že máme otvorené srdce, ruky aj myseľ. Ekonomika je tiež dôležitá, ale zdá sa mi, že zmeniť si vlastné srdcia znamená viac.“

 

Súzvuk s priestorom

Predstavený bratislavského konventu  milosrdných bratov brat Richard Jombík OH netajil spokojnosť s podujatím: „Bol som milo prekvapený z hojnej účasti, aj zo samotných umelcov. Napĺňa sa myšlienka, že tento priestor aj nemocnica dýchajú umením. Pomôže to aj novému projektu Starého mesta Bratislavy, že sa  Treskoňova ulica stane priestorom umenia.“   Samotní účinkujúci umelci si pochvaľovali mimoriadny záujem publika. Huslista Samuel Mikláš prezradil: „Hralo sa nám veľmi príjemne, je tu príjemná akustika a aj veľmi srdečné publikum. A je veľmi dobré, že aj pacienti mali možnosť počúvať.“ Magdaléna Pažitná, klaviristka, na otázku, čo bolo najťažšie na príprave koncertu, uviedla: „Mali sme časovú tieseň na prípravu, ale dopadlo to veľmi dobre aj vďaka týmto priestorom. Vládla tu veľmi pekná atmosféra, nám na javisku to veľmi pomohlo pri hraní. Myšlienka benefície, fakt, že časť financií ide na obnovu organu sa mi páči, keďže sama hrávam v kostole na organe. Už som aj na viacerých benefíciách vystúpila, ale keď som sa dozvedela, že tento koncert budú počúvať aj pacienti, pôsobilo to na mňa inšpirujúco.“ Jedným z účastníkov koncertu bol aj známy slovenský muzikológ Ladislav Kačic. Koncert označil za veľmi príjemné podujatie. Podľa neho  „má tento typ podujatí veľký význam pre komunitu milosrdných bratov, aj pre nás laikov a chorých, ktorí potrebujeme pomoc bratov a sestier. Solamente naturali  zvyčajne hráva na starých nástrojoch, dnes to bolo z objektívnych príčin oklieštené. Ale s členmi súboru sa priatelím a  robia chvályhodnú činnosť.“ Za veľmi krásne podujatie označila koncert aj manželka riaditeľa nemocnice milosrdných bratov pani Alžbeta Tináková. „Bola to taká polahoda pre dušu. Keď som sem išla, nepoznala som repertoár, ale  som veľmi rada, že som sem dnes mohla prísť. Odchádzam domov pokojnejšia, možno aj viac citlivejšia, neviem to presne vyjadriť, ale cítim pohodu. Prostredie pre koncert bolo krásne, málokto si možno uvedomuje, že milosrdní bratia majú takúto krásnu Rajskú záhradu. V tejto záhrade sú aj ruže a presne za klavírom bolo možné vnímať  ker ružových ruží, bola to pastva pre oči i sluch.“ Ďalší z návštevníkov Matúš Ferenčík, bývalý riaditeľ Domova sv. Jána z Boha v Bratislave prezradil: „Koncert som vnímal veľmi intenzívne, aj súhru s priestorom, kde sa odohrával a popri tom tu bola nádherná svetelná projekcia na stene, vnímal som obmenu rôznych  farebných variácií a krásne do toho zapadala aj tá nádherná hudba, bolo to veľmi krásne, odchádzam nabudený a oddýchnutý  po pracovnom týždni, ktorý som mal.“ Cyklus letných benefičných koncertov v Rajskej záhrade milosrdných bratov vyvrcholí 23. augusta vystúpením súboru Chorus Salvatoris, ktorý mnohí ľudia poznajú aj z účinkovaní v bratislavskom jezuitskom chráme. Vedie ho dirigent Mgr. Róbert Mésároš.

 

Andrea Eliášová, fotografie: autorka

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/