Freitag 19. April 2024

V našej Rajskej záhrade pribudla socha sv. Jána z Boha

Všimli ste si, že v našej Rajskej nemocničnej záhrade pribudla nedávno drevená socha? Spoznali ste v nej postavu sv. Jána z Boha – zakladateľa rehole milosrdných bratov? Jej autorom je majster rezbár z Dunajskej Lužnej – pán Juraj Mertuš.

Autor sochy v strede, vpravo prior - brat Richard OH a vľavo riaditeľ nemocnice JUDr. Michal Tinák.
Pohľad na novú sochu v záhrade nemocnice.
Socha sv. Jána z Boha dotvorila atmosféru a charakter našej záhrady.
Socha zblízka.

Ako vlastne vznikla táto myšlienka? Pán Mertuš nám k tomu prezradil: „Predčasom  mi zavolal pán riaditeľ nemocnice  a povedal mi, že by si radi z kmeňa čerešne, ktorú museli vyrezať v Rajskej záhrade, dali zhotoviť sochu. Pôvodná myšlienka bola vytvoriť plastiku priamo na mieste, kde kmeň stál. Po zvážení, že by si drevo  natiahlo zo zeme vodu a po čase by došlo k deštrukcii jeho štruktúry, sme sa zhodli, že kmeň odrežem a plastiku budem tvoriť doma. Predstava otca Richarda OH z rehole bola, aby z kmeňa vznikla socha sv. Jána z Boha, zakladateľa rehole,  ktorý by držal v ruke kríž, alebo by bol stvárnený, ako sa stará o svojho pacienta. Problém však tkvel v tom, že kmeň nemal v jeho najhrubšej časti ani 25 centimetrov. Aby sa myšlienka mohla zrealizovať, bolo potrebné znázorniť postavu svätca v značnej štylizácii. Nakoniec som sa rozhodol vytvoriť skulptúru v tvare kríža. Sv. Ján drží vo svojich rukách (ktoré predstavujú jeho ramená) ďalší kríž. Toto znázornenie je v zmysle vyjadrenia sv. apoštola Pavla: „Ale ja sa nechcem chváliť ničím iným, iba krížom nášho Pána Ježiša Krista, cez ktorý je svet ukrižovaný pre mňa a ja pre svet.“ (Gal 6, 14). Zmyslom života sv. Jána z Boha bolo starať sa a chrániť ľudský život najmenšieho dieťatka, ale i starca. Preto som v spodnej časti sochy akoby roztvoril plášť a symbolicky tam umiestnil malého drobného človiečika – bábätko. Malo by predstavovať dieťatko v maminom lone. V podstate SYMBOL ŽIVOTA, ktorý sv. Ján v princípe vždy chránil. Bábätko ukazuje tri pršteky –symbol pre vyjadrenie Svätej Trojice, ale i Svätej Rodiny. Preto by bolo veľmi dobré, aby sme si vždy keď budeme mať možnosť rozjímať (nielen pri tomto dielku) uvedomili, že aj napriek dnešnému povrchnému životnému štýlu a mnohým médiám, ktoré takýto spôsob života presadzujú a podporujú,  je dôležité nenechať si vnútiť kultúru smrti. Naopak, ľudský život pokladajme za to najvzácnejšie, čo sme mohli od Boha dostať,“ dodal majster rezbár.

Socha sv. Jána z Boha prispieva k meditačnému charakteru Rajskej záhrady, kde mnohí pacienti, ich príbuzní,  spolupracovníci nemocnice a rehole,  nachádzajú pookriatie na duchu i na tele. Ďakujeme za túto sochársku prácu, v ktorej sa snúbi odkaz svätca s umeleckým fortieľom tvorcu, ktorý sa priatelil aj s básnikom Milanom Rúfusom. Ten o jeho tvorbe povedal: „Mertušova umelecká tvorba má svoju hodnotu ... Juraj Mertuš rozumie duši dreva.“

 

 

Andrea Eliášová, foto: autorka a archív rezbára J. Mertuša

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/