Donnerstag 28. März 2024

Pustovník - brat Márius Dismas ocenený ministrom

Veľké prekvapenie v podobe nečakaného ocenenia zažil  brat Márius Dismas, ktorý pracuje  v Domove sv. Jána z Boha na Hattalovej ulici v Bratislave (ako osoba prvého kontaktu pre ľudí bez domova), prevádzkovanom rehoľou milosrdných bratov.  Dňa 5. októbra si prevzal  v priestoroch historickej budovy Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave ocenenie od ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, a to za sociálny čin roka.

Brat Márius Dismas s ďalšími ocenenými
Brat Márius po prevzatí ocenenia

Odovzdávanie takýchto ocenení sa koná každý rok a od jeho vzniku je motiváciou pre skvalitňovanie sociálnych služieb. Na tohtoročnom 14. ročníku sa zúčastnil aj  premiér SR Róbert Fico. „Uvedomujem si, že vaša práca nie je docenená. Ono to vlastne nie je práca, je to o srdci a o veľkej snahe pomôcť deťom aj ich rodinám. Za to chcem úprimne poďakovať všetkým vám,“ uviedol minister práce. „Moje želanie je prosté. Pokračujte v tom, čo robíte a v čom tak výnimočne reprezentujete dôležitosť sociálnej práce. Nech vaše neuveriteľne dobré skutky pomáhajú k lepším životom, a nech sa stanú príkladnou motiváciou aj pre druhých. Nenechajte sa prosím znechutiť, zneistiť či manipulovať pri vašej obdivuhodnej práci,“ povedal premiér.

Spolu si  prevzalo ocenenie za sociálny čin roka päť ľudí - z celého Slovenska. Podujatie sa konalo v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a Spoločnosťou priateľov detí z detských domovov - Úsmev ako dar.

S veľkým srdcom v uliciach

A začo bol brat Márius Dismas nominovaný na ocenenie? Rezort práce na svojom webe uvádza pri jeho mene informácie, že „vo svojom voľnom čase navštevuje ľudí žijúcich na ulici. Nosí im lieky, ošetruje rany, hľadá nemocnice či útulky pre chorých. Pri úmrtí bezdomovca vybavuje všetky náležitosti spojené s jeho pohrebom.“ Dozvedeli sme sa, že k samotnému oceneniu viedol nenápadný, no „hrdinský“ skutok statočnosti, keď si brat Márius Dismas všimol na ulici a postaral sa o chorého a umierajúceho muža žijúceho na ulici, pre ktorého vybavil odvoz i umiestnenie v hospici a v spolupráci so sestričkami z Kongregácie Milosrdných sestier sv. Vincenta de Paul - Satmárkami zabezpečil jeho dôstojný odchod do večnosti i miesto jeho posledného odpočinku. Tí, ktorí ho nominovali, si však všimli aj jeho pomoc drogovo závislým. O ocenení brata Máriusa Dismasa informovalo aj Rádio Lumen, ktorému poskytol rozhovor o ocenení i samotnej službe,  príspevok zaznel v  rannom vysielaní rádia dňa 18. 10. 2017. Vypočujte si ho v audio formáte (mp3 súbor, výpoveď brata Máriusa)

 

Andrea Eliášová

foto: archív Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Majetková správa rehole
Námestie SNP 11
81106 Bratislava
Telefon: +421 2 578 87 434

HOSPITÁLSKA REHOĽA SV. JÁNA Z BOHA

Milosrdní bratia

Námestie SNP 11

SK-811 06 Bratislava

Tel: 00421/(0)2/57 88 7777

Darstellung:
https://www.milosrdni.eu/